Säga upp och avsluta mobilabonnemang

Det är vanligt att säga upp mobilabonnemang. Kanske har du hittat ett bättre erbjudande hos en annan operatör eller vill börja använda ett kontantkort. Oavsett vilket så är det en enkel process att avsluta ett mobilabonnemang. Att säga upp och avsluta ett mobilabonnemang bör ofta ske skriftligen till mobiloperatören. Det finns dock vissa saker som du bör ha i åtanke när du vill avsluta ditt abonnemang.

Om du har ett mobilabonnemang är det mycket troligt att det har en bindningstid och en uppsägningstid. Dessa två är mycket viktiga att hålla koll på när du tecknar ett abonnemang. Det är nämligen bindningstiden som bestämmer hur länge du måste betala på abonnemanget innan du kan säga upp det, medan uppsägningstiden bestämmer hur länge du måste fortsätta att betala på abonnemanget när du har sagt upp det.

Så här säger du upp ditt mobilabonnemang

Om du vill säga upp ditt mobilabonnemang måste du kontakta kundtjänsten. Det bästa är att säga upp abonnemanget skriftligen. Då har du papper på att du har sagt upp det avtal du ingått med operatören. Du kan välja att skicka in ett skriftligt brev eller ett mejl direkt till kundtjänsten.

Det är ofta möjligt att avsluta abonnemanget även per telefon. Om det skulle ske något missförstånd eller misstag blir det dock svårt för dig att bevisa att du har sagt upp ditt abonnemang. Om du istället väljer att ringa in och avsluta ditt abonnemang är det därför bra att be om en skriftlig bekräftelse på uppsägningen.

När du säger upp abonnemanget för att avsluta det måste du dels ha bindningstiden och dels uppsägningstiden i åtanke. Du kan säga upp ditt mobilabonnemang först när bindningstiden har gått ut om du inte vill behöva betala något extra. Om du inte har något emot en hög slutfaktura kan du dock säga upp abonnemanget även under bindningstidens gång.

Många abonnemang har en uppsägningstid och den får vara en månad som längst. Det innebär att du måste fortsätta att betala ditt mobilabonnemang under en månads tid efter det att du har sagt upp och avslutat abonnemanget. Det finns dock mobiloperatörer som har valt att inte ha någon uppsägningstid.

Det är den person som har tecknat avtalet och står på själva abonnemanget som måste säga upp det. Du kan alltså inte avsluta ett mobilabonnemang åt någon annan. Om det däremot gäller ett abonnemang för en avliden person så gäller andra regler, se mer om det längre ner i artikeln.

Säga upp ett mobilabonnemang med bindningstid

Om du inte vill fortsätta att använda ditt mobilabonnemang när bindningstiden har löpt ut, då måste du aktivt kontakta mobiloperatören för att avsluta det. Annars kommer nämligen abonnemanget att fortsätta löpa på och du måste varje månad betala pengar för det.

Om du vill säga upp ett abonnemang med bindningstid är det bra att göra detta en månad innan bindningstiden tar slut. Då behöver du inte betala något extra är abonnemanget. Om det dessutom har en månads uppsägningstid så kommer bindningstiden och uppsägningstiden då att avslutas på samma gång.

Kan jag säga upp ett mobilabonnemang innan bindningstiden har gått ut?

Ibland kan man behöva säga upp sitt mobilabonnemang i förtid, helt enkelt innan bindningstiden har löpt ut. Kanske ska du flytta utomlands, behöver strama till din budget eller så har du hittat ett förmånligare erbjudande någon annanstans.

Om du vill säga upp ditt abonnemang innan din bindningstid har löpt ut, då måste du kontakta din operatörs kundservice. Vilka regler det är som gäller för att säga upp ditt abonnemang i förtid kan variera mellan olika operatörer. Det vanligaste är dock att du kommer att motta en slutfaktura med kvarstående belopp.

Trots att du säger upp ditt abonnemang måste du alltså betala hela det belopp som ingår i abonnemanget. Bindningstiden är en del av det avtal du ingått med operatören och är därför svår att undvika. Om du har fem månader kvar av abonnemangets bindningstid kommer alltså slutfakturan att bestå av betalningen för dessa fem månader. Därför kan det vara värt att inte avbryta ditt mobilabonnemang innan bindningstiden har gått ut.

Om du har ett dyrt abonnemang och lång bindningstid kvar kan det bli en hög slutfaktura. Det går alltså inte att spara pengar genom att säga upp ett abonnemang med bindningstid i förtid.

Byta abonnemang hos samma operatör

Om du har hittat ett bättre abonnemang hos samma operatör behöver du inte säga upp och avsluta ditt nuvarande abonnemang. Istället kan du kontakta operatörens kundtjänst för att uppgradera ditt abonnemang. På så sätt slipper du vänta tills bindningstiden har gått ut.

Kom ihåg uppsägningstiden

Många har koll på abonnemangets bindningstid, men missar istället den uppsägningstid som gäller. Det är inte alla operatörer som använder sig av uppsägningstid, så se till att ha koll på just din operatörs regler i avtalet.

Enligt lag får en bindningstid för mobilabonnemang vara max en månad lång. Uppsägningstiden gäller även efter att bindningstiden har gått ut. Om din bindningstid löper ut och du fortsätter att använda abonnemanget så har du alltså fortfarande en uppsägningstid. När du vill avsluta ditt abonnemang så måste du göra det en månad i förväg, alltså en månad innan det att du vill sluta använda och betala för abonnemanget.

Säg upp abonnemanget men behåll ditt telefonnummer

Om du säger upp ditt mobilabonnemang brukar det inte vara några problem att behålla ditt telefonnummer. Det är snarare en mycket enkel och dessutom fördelaktig sak att göra då du slipper meddela alla i din närhet att du bytt nummer.

För att inte förlora ditt nummer måste du dock flytta över det innan abonnemanget är uppsagt och avslutat. När abonnemanget är avslutat kan du ditt nummer nämligen inaktiveras och du kan förlora det. Se därför till att kontakta din nya mobiloperatör redan under uppsägningstiden för att påbörja flytten av ditt telefonnummer. Ofta kan du be om att få flytta numret vid ett visst datum, vilket innebär att du då kan börja använda din nya operatör samma dag som ditt gamla abonnemang avslutas.

Vid dödsfall måste anhöriga avsluta abonnemanget

Om en människa avlider så avslutas inte dennes mobilabonnemang automtiskt. Istället tillhör abonnemanget dödsboet, vilket innebär att någon aktivt antingen måste avsluta ett eller föra över det till någon annan.

Att säga avsluta ett abonnemang vid dödsfall är inte svårt utan det krävs endast ett samtal eller en skriftlig uppsägning till mobiloperatören. Om du ska säga upp en avlidens abonnemang behöver du uppge dennes namn och personnummer. Du kan också välja att flytta över det till dig själv. För att göra detta räcker det ibland med ett enkelt telefonsamtal, medan andra mobiloperatörer vill att du fyller i en blankett och skickar in.

Visa kommentarerDölj kommentarer

Lämna en kommentar