Upplever du att du har dålig mobiltäckning trots att din mobiloperatör enligt egen utsago ska ha bra täckning? De flesta mobiloperatörer har en täckningskarta på sin hemsida du kan kika på. Om du bor i ett område med god täckning och ändå upplever att den är dålig, då kan det finnas små tips du kan ta till dig. Allt för att kunna förbättra din mobiltäckning och få ett enklare liv utan irritationsmoment.
Täckning är den signalstyrka din mobil behöver för att kunna ta emot samtal och sms samt för att komma ut på nätet. Om täckningen är dålig kommer det att gå mycket långsamt eller kanske inte alls.
För att din mobil ska få täckning krävs det signalstyrka och hög kapacitet, samt en bra antenn inne i din mobil som kan ta emot signalerna som sänds ut. Tyvärr har mobilernas antenn blivit av sämre kvalité de senaste åren och därmed är det många som upplever dålig täckning även i storstadsområden.
Saker som kan påverka din mobiltäckning
Det finns en mängd olika saker som kan påverka täckningen. Genom att veta vilka dessa är kan du börja fundera på hur du ska hantera dem. Som tur är finns det även lösningar på de problem som kan uppstå.
Vilken operatör du har
Något som spelar en stor roll i hur bra mobiltäckning du har är vilken operatör du använde dig av. Det är nämligen så att inte alla mobiloperatörer använder samma nät. Istället finns det olika nät som operatörerna själva ansvarar för att bygga ut, underhålla och förbättra. Det är dock vanligt att mobiloperatörer samarbetar och delar på ett och samma nät. Det beror på att det är dyrt att bygga ut och underhålla mobilnät. Till exempel samarbetar Telenor och Tele2, Hallon använder Tre:s nät och Fello använder Telias nät.
Var du bor i landet
Hur bra mobiltäckning du har berör även på var i landet du bor. Alla operatörer har nämligen inte ett lika utbyggt nätverk som alla andra. Om du till exempel bor långt ute på landsbygden i norra Sverige kanske inte alla operatörers nät når dit med en tillräckligt stark signal. Ett tips är att Telia är den operatör som har störst och mest utbyggt mobilnät.
Nätets kapacitet
Har du funderat på varför det alltid är svårt att skicka dina Gott nytt år-sms varje år vid 12-slaget? Det beror på att så många andra människor gör samma sak och därmed blir nätets kapacitet överbelastad. En basstation som sänder ut signaler kan bara hantera ett begränsat antal användare. Om du befinner dig på en campingplats, en konsert eller en annan plats som är full av mobilanvändare kan det därför vara så att kapaciteten helt enkelt är för liten just där och då.
Vad du kan göra för att förbättra mobiltäckningen
Om du upplever att du har dålig täckning, då finns det lösningar på det. Dålig täckning är vanligare än vad du kanske tror och därmed är det många som har kommit på hur problemet ska lösas.
Testa om de följande vanliga lösningarna fungerar för dig och din mobil:
- Ring från ett fönster eller på balkongen
- Ring från en hög höjd eller öppen yta
- Använd handsfree
- Stäng av störningar
- Starta om telefonen
Stå nära ett fönster eller på balkongen
Om du upplever att du har problem med täckningen hemma, då kan det vara bra att utforska det lite närmare. Börja med att kolla täckningen på flera olika platser i hemmet. Är den lika dålig överallt eller har du vissa rum där täckningen är bättre?
Det finns mycket i ett hus som kan påverka täckningen, bland annat byggnadens konstruktion och material. Dessutom är det inte ovanligt att byggnaden själv kan dämpa mobilnätets signaler. Det är därför inte ovanligt att du får bättre täckning nära en router, ett fönster eller ute på balkongen. Se till så att du befinner dig på en plats där du får optimal täckning.
Om du har lika dålig täckning i hela huset kan du testa att använda Wi-Fi istället för 3G eller 4G. Med Wi-Fi får du oftast en mycket bättre signal än om du använder mobilnätet inomhus.
Använd handsfree när du ringer
Om du ska ringa ett samtal är det ett bra tips att använda dig av en handsfree. På så sätt riskerar du inte att blockera mobilnätets signaler med din kropp. Koppla in en handsfree och lägg telefonen långt bort från din kropp när du ska ringa.
Dålig täckning utomhus? Ring från en hög höjd
Om du befinner dig utomhus och får dålig täckning, då kan det vara smart att ta dig till en hög höjd. Om du står uppe på en kulle när du ringer får du oftast bättre täckning. Detsamma gäller med öppna områden. Om du befinner dig i en stad eller skog med dålig täckning bör du alltså ta dig till en park eller ett fält.
Ta bort störningar
Det finns många saker i ditt hem som kan vara störande för din mobil. För att mobilens antenn ska kunna snappa upp nätets signaler extra bra kan det därför vara bra att ta bort så många störningar som möjligt. Exempel på saker som kan störa signalerna är din mikrovågsugn, andra mobiler och lågenergilampor.
Starta om telefonen
När du använder din mobil så kopplar den upp sig mot en mast för att motta signaler. Om du sedan rör dig långt bort från masten kan det vara så att mobilen inte kopplar upp sig mot en ny mast. Då kommer du märka att täckningen blir dålig. Testa därför att starta om din mobil så att den kan koppla upp sig mot en annan mast.
Du kan även sätta på mobilens flygplansläge och sedan stänga av det igen. Då förlorar mobilen kontakten med masten och kan koppla upp sig mot en ny. När mobilen ska återansluta till en mast söker den alltid efter den starkaste signalen.
Välj rätt operatör
De allra flesta mobiloperatörer idag har bra mobiltäckning oavsett var du befinner dig i landet. I mindre tätbebyggda områden kan det dock vara så att den operatör du har eller vill ha helt enkelt inte fungerar optimalt.
Om du funderar på att byta mobiloperatör rekommenderar vi därför att du kikar på operatörens täckningskarta. Genom att jämföra olika leverantörers täckningskartor ser du vilken operatör som ska fungera bäst. Välj sedan den operatör som är bäst för ditt område.
Det samma gäller om du ska ut på vandringssemester i fjällen eller åka ut i skärgården. Då kan det vara ett gott tips att kika om din operatör täcker