Operatörer i Sverige som erbjuder eSIM

Nyligen har en ny typ av simkort lanserats på den svenska mobilmarknaden, nämligen eSIM. Kanske har du hört talas om detta inbyggda simkort. Till skillnad mot vanliga simkort innebär eSIM att du inte behöver köpa något fysiskt simkort, istället finns allt redan i mobilen.

eSIM fungerar på nyare, moderna mobiler som stödjer denna funktion. Du kan alltså inte använda ett eSIM i alla mobiler och surfplattor. Redan nu finns det en rad olika svenska mobiloperatörer som erbjuder dig eSIM.

Detta är ett eSIM

eSIM står för Embedded Subscriber Identity Module, alltså att simkortet är inbyggt i den mobila enheten. Det är alltså ett inbyggt simkort som gör att du inte behöver använda något vanligt, fysiskt simkort.

eSIM har en rad fördelar. Bland annat kan du enkelt använda dubbla simkort, ett inbyggt och ett fysiskt. Att använda två simkort innebär att du kan ha två telefonnummer till din mobiltelefon. Då kan du ha ett jobbnummer och ett privat telefonnummer i en och samma telefon.

Så här använder du ett eSIM

Det är inte alla mobiler som stödjer eSIM. Om du vill använda denna funktion är det därför viktigt att du undersöker ifall just din telefon stödjer ett inbyggt simkort eller inte.

eSIM kan bland annat användas i nyare modeller av iPhones. iPhones har inte tidigare kunnat användas för dubbla simkort då de endast har ett sim-fack. Men med eSIM kan du alltså nu använda din iPhone för såväl jobb- som privatnummer. Du kan välja mellan att ha båda numren, och därmed båda simkorten, aktiva dygnet runt, eller växla mellan olika simkort under olika tider på dygnet. I din telefon kan du enkelt ställa in om du vill att vissa telefonnummer ska vara kopplade till ett visst simkort för samtal och sms.

Med ett eSIM slipper du sätta in ett litet plastchip i mobilen för att kunna ringa och surfa. Du beställer ett eSIM på mobiloperatörernas hemsida. Om din telefon är kompatibel med eSIM kommer de då att koppla ditt telefonnummer till det inbyggda simkortet i din telefon. Först måste du dock skanna en QR-kod med din telefon för att aktivera simkortet. Det hela går fort och du kan nästan direkt efter börja använda mobilen.

För att beställa ett eSIM beställer du ett abonnemang eller kontantkort som vanligt, och väljer sedan att det är ett eSIM du vill ha. Då får du den QR-kod du behöver direkt på skärmen.

Bästa mobiloperatören för eSIM 2023

Kommentarprisansök
Bästa mobilabonnemanget
Ansök om eSIM direkt vid beställning  
2 GB - fri surf
Fria samtal och SMS
Ingen bindningstid

fr. 199 kr

Ansök
Ansök om eSIM efter beställning i Mitt3
5 GB - fri surf
Fria samtal och SMS
Ingen bindningstid

fr. 199 kr

Ansök
Stödjer bara eSIM till Iphone
2- 100 Gb surf
Fria samtal och SMS
Ingen bindningstid

fr. 99 kr

Ansök

Dessa operatörer erbjuder eSIM

Det finns en rad olika operatörer som erbjuder eSIM på den svenska marknaden. Den första med att lansera eSIM var Tre, och detta skedde redan år 2018. Idag finns det dock fler aktörer där eSIM är en möjlighet. De mobiloperatörer som har eSIM är förutom Tre även Halebop, Telenor, Tele2 och Telia.

Tre

Tre har riktig bra täckning i de södra delarna av landet och var först på marknaden med att erbjuda eSIM. Du beställer ett eSIM på Tres hemsida eller i deras fysiska butiker. Sedan aktiverar du det enkelt i din telefon med en QR-kod. Om du redan är kund hos Tre kan du beställa ett eSIM på Mitt3 om du vill byta ut ditt gamla simkort.

Telia

Telia är en av de mobiloperatörerna med bäst täckning i Sverige. Med Telia får du bra täckning oavsett om du bor på landsbygden eller i storstäderna. Telia har såväl 3G som 4G över stora delar av landet. För att beställa ett eSIM hos Telia väljer du först mobilabonnemang och abonnemangsform. När det är dags att välja vilket simkort du vill ha så väljer du eSIM. Därefter får du en QR-kod på skärmen och genomför beställningen. Aktivera sedan ditt eSIM genom att skanna QR-koden.

Halebop

Halebop är en av de få mindre operatörerna som erbjuder eSIM. Om du beställer ett eSIM från Halebop så får du ringa och surfa på Telias snabba nät. Halebop har just nu eSIM till Apple Watch, Samsung Galaxy Watch och iPhone. Beställer ett eSIM gör du i webshoppen eller genom att kontakta kundtjänsten och sedan aktiverar du det med en QR-kod.

Se Halebops utbud av abonnemang och simkort.

Telenor

Telenor har sitt egna nät med mycket god täckning över hela landet som hög hastighet i 4G. Du kan använda ett eSIM från Telenor både i din mobiltelefon, din surfplatta och i smartklockor. Beställ ett abonnemang med eSIM hos Telenor, koppla upp dig till ett WiFi och aktivera ditt eSIM med hjälp av en QR-kod. Du kan även aktivera ditt eSIM manuellt eller med hjälp av ett enkelt knapptryck i Telenors app.

Tele2

Tele2 erbjuder dig ett eSIM och riktigt bra prisplaner för abonnemang och kontantkort. De delar nät och täckning med Telenor och även här kan du surfa snabbt i 4G. Du kan beställa ett eSIM på Tele2:s hemsida eller få hjälp i deras fysiska butiker. I butiken får du QR-koden direkt i handen, annars kommer den hemskickad i brevlådan. Koppla upp dig mot ett WiFi för att skanna QR-koden och aktivera ditt eSIM.

Se Tele2s utbud av abonnemang och simkort.

Det finns alltså många mobiloperatörer att välja mellan när det är dags för dig att beställa ett eSIM. Det är mestadels de större operatörerna som erbjuder denna nya teknik, samt även Halebop. eSIM fungerar lika bra hos dem alla och det är inget som skiljer sig produktmässigt sätt. eSIM fungerar likadant och lika bra som ett vanligt simkort. Då ditt eSIM redan är inbyggt i telefonen så är det valet av operatör som spelar roll för hur snabb surf du får snarare än simkortets kvalitet.

Om du planerar att byta till ett eSIM bör du därför göra samma jämförelse som vanligt för att hitta det bästa och billigaste erbjudandet för just dig. När du väljer operatör för ditt eSIM bör du alltså fundera på vilken täckning du behöver och jämföra de olika operatörernas täckningskartor. Därefter bör du även jämföra vilka priser de kan erbjuda dig för sina abonnemang samt hur många samtalsminuter, sms och gigabyte surf som ingår.

Om du redan har en mobiloperatör som du är nöjd med och de erbjuder eSIM, då kan du kontakta kundtjänsten eller logga in på ditt konto för att byta till eSIM. Att byta är enkelt och oftast kan du ordna det direkt på internet, utan att du behöver krångla med något pappersformulär.

Är eSIM framtidens simkort?

eSIM är redan riktigt populärt och detta kan spås vara framtiden. Med denna nya avancerade teknik slipper du fippla med plastchip och kan byta operatör nästan omedelbart. Du behöver alltså inte vänta på att få ett nytt simkort hemskickat eller byta ut det du redan har.

Det är dock endast de modernaste mobiltelefonerna som stödjer eSIM och det är inte möjligt att bygga in eSIM i de miljontals mobiltelefoner som redan finns på marknaden.

eSIM och vanliga, fysiska simkort kommer därför båda att finnas på marknaden under en mycket lång tid framöver, även om eSIM i framtiden skulle kunna konkurrera ut fysiska simkort.

Byt till eSIM om din enhet stödjer det

Alla som har en enhet som stödjer eSIM kan använda det. Om du är osäker på om den mobiloperatör du vill använda stödjer eSIM för just din enhet kan du alltid kontakta deras kundtjänst för att fråga. eSIM fungerar på produkter från Apple och med Android. Det gäller för såväl mobiltelefoner och surfplattor som för smartklockor.

Om du vill köpa en produkt med eSIM så finns bland annat: iPhone 11, 11 Pro, 11 Pro Max, XS, XS Max och XR. Dessutom finns iPad Pro, iPad Air, iPad Mini och iPad. Apples smartklockor från serierna 5, 4 och 3 fungerar också med eSIM. Det gör även Samsung Galaxy Watch och Galaxy Watch Active.

Genom att installera ett eSIM i din smartklocka kan du ta emot samtal och sms i klockan även om du lämnar mobilen hemma under promenaden. Det är alltså en riktigt smart produkt som du kan få stor användning av.

Använd ditt eSIM på utlandsresan

När man åker utomlands är det vanligt att man vill köpa ett lokalt simkort för att få så billig surf som möjligt. Ofta är nämligen inte internethastigheten så bra på hotellen. Om du då har en enhet med eSIM kan du köpa ett fysiskt simkort och stoppa in det i sim-facket samtidigt som du behåller ditt inbyggda eSIM i telefonen. På så sätt slipper du ta ut ditt vanliga simkort och slipper oroa dig för att tappa bort det lilla chippet.

Samtidigt som du har ett lokalt simkort från en utländsk operatör i telefonen kan du fortfarande ta emot samtal och skicka sms med ditt svenska eSIM-nummer. Du kan alltså surfa billigt utomlands men ändå hålla kontakten med familjen hemma.

Visa kommentarerDölj kommentarer

Lämna en kommentar