Glömt pin koden? Så här låser du upp ditt sim kort

Har du råkat stänga av din mobil och nu kräver simkortet en kod för att du ska kunna låsa upp det och använda det? Då finns det ingen anledning till panik. Det finns nämligen flera olika koder du kan använda dig av för att låsa upp simkortet. Det gäller bara att använda rätt kod vid rätt tillfälle!

De två koder som du kommer att stöta på kallas för PIN-kod och PUK-kod. Du har säkert hört talas om dem förut. PIN-koden är den kod som används i första hand och PUK-koden används om du har glömt bort PIN-koden. När du skriver in dessa koder i mobilen så gäller det att inte halka över siffrorna. Du får nämligen bara några få försök på dig att skriva in rätt siffror innan du förvärrar situationen.

Med en PIN-kod

En PIN-kod består alltid av fyra siffror. Det är PIN-koden du använder för att låsa upp ditt simkort när det har stängts. Ett exempel på när du behöver använda din PIN-kod är när du aktiverar simkortet för första gången. PIN-koden kan ses som en säkerhetskod som säkerställer att ingen obehörig kan ringa eller sms:a med din telefon eller använda upp all din surf.

Om någon vill sno ditt simkort behöver de använda PIN-koden för att låsa upp det i en annan telefon. Du har bara tre försök på dig att knappa in rätt PIN-kod innan simkortet låser sig så att du istället måste använda din PUK-kod.

Med en PUK-kod

Om du har glömt bort vilken PIN-kod du har så kan du istället använda simkortets PUK-kod för att låsa upp simkortet. PUK står faktiskt för ”Pin Unlock Code” och är den långa kod som används som en extra säkerhet. PUK-koden är åtta siffror lång och unik för just ditt simkort.

Du har bara tio försök på dig att knappa in rätt PUK-kod innan simkortet låser sig permanent. Om du har förbrukat alla dina tio försök med PUK-koden så finns det ingen annan lösning än att beställa hem ett nytt simkort. När du har fått hem ditt nya simkort så kan du slänga det gamla i soporna då det varken kan användas av dig eller någon annan.

Så här vet du vilken PIN- och PUK-kod du har

Om ditt simkort nu har låst sig, hur ska du då veta vilken PIN-kod och PUK-kod du har? Det finns flera sätt att se din PIN- och PUK-kod på. Du behöver alltså inte oroa dig för att vara utelåst för alltid från ditt simkort.

Kika på simkortets kort

Du vet det kort som simkortet satt fast i när du fick det? Det som är format som ett bankomatkort. På detta kort står både simkortets PIN-kod och PUK-kod. Det är därför smart att alltid spara simkortets kort eller skriva ner koderna på någon plats där du lätt kan nå dem – helst inte i mobilen. Då vet du alltid var du har koderna när de väl behövs.

Kika på operatörens hemsida

Ett annat sätt att ta reda på vilken PIN-kod och PUK-kod du har är att logga in på Mina Sidor på din mobiloperatörs hemsida. Där kan du hitta informationen om de koder du behöver. Om din operatör har en app kan du även logga in i den för att hitta dina koder.

Ring din operatör

Om du verkligen inte kan hitta ditt simkorts viktiga koder så kan du istället välja att ringa in till din mobiloperatörs kundtjänst. Då kan dess medarbetare hjälpa dig att få fatt på rätt PUK-kod för att låsa upp ditt simkort. Då krävs det dock att du kan ringa från en kompis mobiltelefon då ditt eget simkort är låst. För att operatören inte ska lämna ut din PUK-kod till fel person kan de fråga dig särskilda säkerhetsfrågor för att säkerställa att du är just du.

Är ditt simkort inte registrerat?

Om det är så att du ringer in till operatören och ber om din PUK-kod så kan dem hjälpa dig med ett enda motkrav – ditt telefonnummer måste vara registrerat så att du står som dess ägare. Om du inte är registrerad som simkortets ägare så kan de inte ge dig någon PUK-kod.

Se därför till att registerara dig som simkortets ägare varje gång du skaffar ett nytt simkort. Det gör du genom att registrera dig på Mina Sidor på mobiloperatörens hemsida där du kopplar ihop simkortet och telefonnumret med ditt personnummer. Om du har ett abonnemang är detta redan gjort, men om du köper ett kontantkort så måste du själv ordna det.

Att registrera ditt simkort är riktigt enkelt och dessutom går det snabbt. Du kan dock inte göra det först efter det att ditt simkort har låst sig.

Om det är så att du har ett kontantkort och ditt simkort inte är registrerat så måste du beställa hem ett nytt kontantkort och simkort. Nackdelen med detta är att du då kommer att förlora ditt telefonnummer och måste beställa ett nytt.

Är kortet låst? Beställ en simkortskopia

Om du verkligen inte får tag i någon PUK-kod, eller om du skrev in fel PUK-kod tio gånger, så är ditt simkort permanent låst. Då går det helt enkelt inte att låsa upp det. Om du nu har turen att du faktiskt har registrerat ditt simkort så kan du välja att beställa ett nytt simkort och behålla samma telefonnummer. På så sätt slipper du meddela jobbet, familjen och alla dina vänner att du har bytt telefonnummer.

Du kan då beställa ett nytt simkort med samma nummer på din mobiloperatörs hemsida eller genom att ringa in till kundtjänsten. Sedan kommer det hemskickat till brevlådan inom tre dagar. Simkortet kan dock bara skickas till den adress som du är folkbokförd på så denna lösning är mindre bra om du till exempel befinner dig på semester.

När du får hem ditt nya simkort så är det bäst att skriva ner din PIN- och PUK-kod på ett säkert ställe så att du alltid har det nära till hands. Glöm dessutom inte bort att registrera dig som simkortets ägare på operatörens hemsida.

Stäng av simkortets PIN-kod

Om du vet med dig att du ofta tappar bort viktiga koder så kan du faktiskt stänga av kravet på PIN-kod på din simkort. På så sätt slipper du oroa dig för att simkortet ska låsa sig och att du ska bli utestängd från att ringa. Du kan ofta stänga av simkortets krav på PIN-kod direkt i mobilens inställningar eller på mobiloperatörens hemsida.

Det finns dock en risk med att avaktivera PIN-koden. Då kan någon nämligen sno ditt simkort och använda upp alla data som finns på det.

Visa kommentarerDölj kommentarer

Lämna en kommentar