Funderar du på att skaffa ett nytt abonnemang men är tveksam på hur man går tillväga? Det kan finnas många anledningar till att du vill byta abonnemang. Kanske vill du ha en billigare månadskostnad eller så upplever du att ditt nuvarande abonnemang krånglar. Genom att byta abonnemang kan då få ett bättre pris, schysstare villkor och varför inte mer surf och bättre täckning för pengarna.
Att byta abonnemang är riktigt enkelt och vi visar i ett fåtal korta steg hur du går tillväga.
Hitta det bästa abonnemanget för just dig
När du byter abonnemang gäller det att hitta det bästa abonnemanget för just dig. Det bästa sättet att hitta ett riktigt bra abonnemang på är att jämföra alla olika erbjudanden som finns. Det gör du enkelt på internet där all information om abonnemangen finns eller i våran guide om det bästa mobilabonnemangen 2020.
Det du bör jämföra är bland annat vad abonnemangen består av. Hur mycket surf får du och vad som ingår i form av samtal och sms. Kika även på vad de olika abonnemangen har för villkor. Kan du använda all din surf utomlands om du åker på semester och måste du acceptera en lång bindningstid när du beställer abonnemanget? Det finns inget abonnemang som är bäst för alla utan det gäller att noggrant jämföra alla erbjudanden för att hitta det bästa abonnemanget för just dig.
Så här byter du abonnemang i 5 steg
När du har jämfört alla abonnemang på marknaden och hittat ett som verkar riktigt bra kvarstår det bara att beställa det och teckna ett avtal. Det hela sker i fem enkla steg som bara tar några minuter sammanlagt.
1. Välj abonnemang och beställ det
Klicka dig in på mobiloperatörens hemsida för att beställa ditt nya abonnemang. Du kan även gå in i operatörens lokala butik om det finns en sådan i närheten för att teckna ett nytt abonnemang. När du tecknar ett abonnemang ingår du ett avtal och måste därför ha fyllt 18 år.
2. Fyll i alla uppgifter
När du beställer abonnemanget måste du fylla i dina personliga uppgifter. Det som behövs är bland annat ditt namn, adress och personnummer. Du måste även fylla i betalningsuppgifter, till exempel ett betalkort som pengarna ska dras ifrån varje månad. Du får även bestämma vilket telefonnummer du vill ha.
3. Få ditt simkort hemskickat
När du har tecknat avtalet och beställt ditt nya abonnemang får du ett nytt simkort hemskickat till brevlådan. Ofta är det helt kostnadsfritt och kommer inom tre dagar.
4. Avsluta ditt gamla abonnemang
När du beställt ditt nya abonnemang måste du avsluta ditt gamla abonnemang så att du inte behöver fortsätta betala pengar för det. Du avslutar ditt gamla abonnemang genom att kontakta din mobiloperatör. Kom ihåg att betala dina gamla fakturor för abonnemanget så att de inte skickas till Kronofogden.
5. Sätt i simkort i mobilen
När det nya simkortet har landat i i brevlådan sätter du in det i din telefon. Du tar själv ut den storlek på simkortet som behövs och stoppar enkelt in det i mobilens simkortsfack. Ibland kan du behöva starta om telefonen för att det ska börja fungera.
Om du vill behålla ditt telefonnummer
När du beställer ett nytt abonnemang kan du välja om du vill behålla ditt nuvarande telefonnummer eller om du vill beställa ett nytt. Det kan vara smart att behålla ditt nuvarande telefonnummer så att din familj och dina vänner kan kontakta dig. Om du vill behålla ditt nuvarande telefonnummer så måste du uppge det så att mobiloperatören kan flytta över numret. Ofta kan du kontakta mobiloperatören och komma överens om ett bestämt datum då flytten av telefonnumret ska ske så att det inte blir något glapp.
Om du vill skaffa ett nytt telefonnummer
Om du istället vill få ett nytt mobiltelefonnummer så väljer du det som val när du beställer ditt nya abonnemang. Ibland får du välja vilket nummer du vill ha av flera lediga. Glöm då inte att meddela vänner och bekanta att du har bytt telefonnummer.
Har du ett abonnemang med bindningstid?
Vill du byta abonnemang men har redan ett abonnemang med bindningstid kvar på? I så fall är det inga problem, men det kan bli kostsamt.
Oftast kan du utan problem byta abonnemang trots att du har bindningstid kvar. Det är dock ett vanligt krav att du måste betala de kvarstående månaderna på en och samma gång när du avslutar abonnemanget. Om du betalar 400 kronor i månaden för ditt abonnemang och har fem månaders bindningstid kvar måste du alltså betala 2 000 kronor direkt när du avslutar det. Tänk därför över noga om du ändå vill byta, så att det inte blir för dyrt för dig. Om du vill byta så kontaktar du din operatör och ber om en slutfaktura.
Kontakta gärna din mobiloperatör för att få reda på vilka regler de har om du vill avsluta ditt abonnemang i förtid. Ta även reda på om din telefon är knuten till en viss operatör under bindningstiden om du köpte telefonen tillsammans med abonnemanget.
Så här byter du företagsabonnemang
Att byta mobilabonnemang är riktigt enkelt och det enda då behöver göra är att teckna ett nytt abonnemang samtidigt som du avslutar ditt gamla. Det samma gäller om du vill byta företagsabonnemang. Du behöver alltså endast välja ett nytt företagsabonnemang, teckna ett avtal och avsluta ditt gamla företagsabonnemang.
Därför ska du byta abonnemang
Det finns många fördelar med att byta mobilabonnemang nu och då. En viktig fördel är att du kan tjäna mycket pengar på att byta både abonnemang och operatör. Många operatörer har nämligen fina erbjudanden som du kan ta del av.
En annan anledning till att många vill byta abonnemang är att de behöver mer eller mindre surf. Behovet av den surfmängd du behöver kan nämligen variera. Om du vill stanna hos samma operatör men byta surf så kan du ofta uppgradera eller nedgradera ditt abonnemang utan någon extra kostnad. Då slipper du krånglet med att teckna ett nytt avtal och byta simkort.
Missnöjd med priset med inte med servicen?
Kanske är du nöjd med ditt abonnemang men missnöjd med priset du betalar för det? Kanske känner du någon som har samma operatör som du men som betalar en mindre summa varje månad för samma service. I så fall kan det ofta löna sig att kontakta din mobiloperatör och prata med kundtjänsten.
Om du insinuerar att du är missnöjd och vill byta så händer det att de kan ge dig ett bättre erbjudande och lägre pris samtidigt som du behåller samma service och surfmängd. Det är ett smart sätt att få ett bättre abonnemang på samtidigt som du slipper teckna ett nytt avtal hos en ny operatör.