Ska jag välja kontantkort eller ett mobilabonnemang?

En vanlig fråga som uppstår när man pratar om mobiltelefoner är om det är bäst att välja kontantkort eller abonnemang. Generellt kan man inte säga att varken det ena eller det andra är bäst. Det beror helt på hur du är som mobilanvändare och vad om passar ditt surfande och din ekonomi bäst.

Det finns både fördelar och nackdelar med både kontantkort och abonnemang. Vad som räknas som en fördel för en person kan dock vara en nackdel för en annan. Vilket du ska välja beror på hur du har tänkt att använda din mobiltelefon. Vill du till exempel streama film och musik dagligen eller vill du bara läsa din e-mail och kolla sociala medier?

Kontantkort är bäst för dig med tajt budget

Kontantkort är ett populärt valt bland många mobilanvändare. Det är ett enkelt sätt att använda internet och ringa på, samtidigt som du får full koll på dina utgifter.

Så här använder du ett kontantkort

Att använda ett kontantkort är enkelt. Ofta kan du fysiskt köpa olika operatörers kontantkort direkt hos deras återförsäljare, till exempel i matbutiker eller kiosker. SIM-kortet brukar då kosta runt en femtiolapp, men det varierar bland olika operatörer. Annars kan du alltid beställa kontantkortet direkt från operatörens hemsida och får då SIM-kortet hemskickat i brevlådan.

För att kunna använda ditt kontantkort måste du tanka det, alltså fylla på pengar. Om du fyller på med 50 kronor kan du sedan ringa, sms:a och surfa för dessa pengar enligt en specifik prislista för just kontantkort. Ibland kan du tanka för att aktivera olika paket, till exempel ett surfpaket eller ett paket som ger dig extra billiga samtal. Tanka kan du vanligtvis göra direkt hos återförsäljaren, på operatörens hemsida eller i en app.

Många fördelar med kontantkort

Det finns många fördelar med att välja ett kontantkort, bland annat de här:

  • Du får full kontroll över din budget
  • Du kan tanka olika surfpaket
  • Du slipper bindningstid

Till att börja med behöver du bara tanka kontantkortet när du själv vill och har pengar. Det enda kravet brukar vara att tanka en gång per år för att hålla SIM-kortet och ditt telefonnummer aktivt. Om du väljer ett kontantkort har du ingen bindningstid. Du kan använda det i en vecka eller e flera år, och när du är nöjd kan du bara slänga det.

Nackdelar med ett kontantkort kan vara om du använder det mer än planerat, kanske surfar extra mycket, och måste fylla på med pengar så ofta att kontantkortet blir till en stor utgift för dig. En annan nackdel är att allt blir dyrare med ett kontantkort. Du får betala mer för dina samtal och dina gigabyte med surf än om du haft ett abonnemang.

Abonnemang passar dig som surfar mycket

Abonnemang är ett utmärkt val för dig som använder din mobiltelefon mycket och regelbundet och vill betala ett fast pris varje månad. Det är ett bekvämt sätt att alltid ha din mobil redo att användas på.

Så här använder du ett abonnemang

När du skaffar ett mobilabonnemang ingår du ett avtal med operatören. Du tecknar helt enkelt ett kontrakt och binder upp dig till att betala samma månadsavgift varje månad för den tjänst du vill ha. En fördel med dagens mobilabonnemang är dock att de flesta faktiskt inte har vare sig bindningstid eller uppsägningstid.

För att skaffa ett abonnemang går du in på din valda operatörs hemsida för att teckna avtalet. Det gör du genom att beställa ett simkort med det abonnemang du valt. När du fått hem ditt simkort kan du direkt börja använda ditt abonnemang. Det vanligaste är att betala med autogiro varje månad, då behöver du inte alls tänka på ditt abonnemang. Ofta kan du dock också välja att betala på faktura.

I de flesta abonnemang ingår fria samtal, sms och mms till alla i hela landet. Det du själv får välja, och som också bestämmer priset, är hur mycket surfdata du vill ha. Allt från 2 GB till obegränsat med surf brukar finnas tillgängligt.

Många fördelar med abonnemang

Det finns många fördelar med att välja ett abonnemang, bland annat de här:

  • Samma summa dras varje månad
  • Du får (ofta) gratis samtal
  • Du får billig surf

En stor fördel med att välja abonnemang är att du alltid betalar samma summa varje månad. På så sätt vet du hur mycket du ska betala för din surf. En annan fördel med abonnemang är att det oftast ingår fria samtal och sms. Då kan du alltid komma i kontakt med din familj och dina vänner, oavsett om du har surf eller inte. Den surf du får är dessutom billigare per gigabyte än om du hade haft ett kontantkort.

Många anser att det är en nackdel att binda upp sig med ett abonnemang. Många av dagens abonnemang har dock ingen bindningstid om du inte beställer det med en telefon. Ett abonnemang är dessutom ett bra val om du ofta är i väg på semester. De flesta operatörer tillåter dig nämligen att ta med dig din surfpott och använda den inom EU.

Valfriheten minskar med betalningsanmärkning

Om du har en betalningsanmärkning, då kan det vara svårt för dig att skaffa ett abonnemang. Det beror på att du helt enkelt inte kan teckna något abonnemang när du har en anmärkning. Därmed är kontantkort ofta det enda valet du kan göra.

Det finns dock undantag till denna regel. Vissa operatörer tillåter nämligen att du tecknar ett abonnemang med en betalningsanmärkning och tar helt enkelt ingen kreditkoll. Två av de här operatörerna är Hallon och Fello.

Då ska du välja kontantkort eller abonnemang

Vad ska du då välja, kontantkort eller abonnemang? Ett kontantkort passar extra bra för dig som inte vill binda upp dig utan ha kvar din frihet. Då kan du byta operatör när du vill. Det passar även om du vill få full koll på dina utgifter samt kanske dra ner på ditt internetanvändande. Kontantkort är även det enklaste valet om du har en betalningsanmärkning eller om du ännu inte har fyllt 18 år och får ingå avtal.

Ett abonnemang däremot passar extra bra för dig som vill slippa tanka din mobil utan alltid vill ha surf, samtal och sms att använda. Det passar även för dig som vill ha en fast månadssumma att betala, utan att överraskas av extra utgifter. Dessutom passar abonnemang utmärkt om du ofta är ute och reser inom EU då du kan ta med dig din surf och dina samtal. Det är nämligen inte möjligt för kontantkort.

Ett abonnemang är också extra bra om du ska köpa en ny telefon och vill koppla på ett abonnemang. Då betalar du för din telefon och ditt abonnemang på en och samma faktura, vilket i längden ofta ger dig en billigare telefon.

Visa kommentarerDölj kommentarer

Lämna en kommentar