I Sverige så har kontantkort länge varit ett väldigt populärt alternativ till traditionella telefonabonnemang. De kännetecknas av att du i förväg betalar ett fast belopp, som i sin tur motsvarar ett visst antal minuter att ringa för, visst antal SMS att skicka och en viss mängd data att använda. På senare tid har det även blivit vanligt med paketlösningar där man för summan får en månads fri användning.
Traditionellt sett så har dessa kort varit att föredra framför abonnemang hos de av oss som vill ha full kontroll över våra utgifter, vill ger våra barn tillgång till en mobiltelefon eller som av någon anledning inte kan skaffa abonnemang. De gör att du aldrig behöver oroa dig för skenande kostnader eller oväntade utgifter. Kontantkort är även perfekt om du behöver en extratelefon.
Men då i princip samtliga operatörer erbjuder kontantkort så är det ofta svårt att veta vilket av dem som passar just dina behov och förutsättningar. Därför rekommenderar vi att du spenderar lite extra tid på att jämföra de olika kontantkorten. Då kan du vara säker på att du får ett kort som är både prisvärd och täcker dina behov.
Bästa kontantkortet 2023
Men vad bör du egentligen tänka på när du jämför? Häng med oss på en djupdykning i konsten att jämföra kontantkort.
Lär känna dina behov
För att du ska kunna välja rätt kontantkort så är det oerhört viktigt att du tar dig en funderare gällande hur du faktiskt använder dig av din mobiltelefon. Då menar vi så klart inte huruvida du ibland använder den som ficklampa eller brevpress. Denna sorts användning är bortom kontantkortets funktion.
Vad vi åsyftar är om du främst ringer samtal, om du bor i glesbygden där mobiltäckning ofta saknas och liknande saker som man faktiskt kan påverka genom att noggrant välja mellan de olika operatörer och deras olika kontantkort.
- Vad använder du din telefon till? För samtal, SMS, MMS, data eller lite av varje?
- Har operatören i fråga bra täckning i ditt område?
- Ingår de tjänster som du behöver? Möjligheten till portering och så vidare?
- Är prissättningen förmånlig? Går det att kompromissa?
- Hur är det med utlandstjänsterna? Ingår roaming och utlandssamtal?
I syfte att göra det så enkelt som möjligt för dig att välja rätt kontantkort så kommer vi att steg för steg titta närmare på de ovan nämnda punkterna. Vi är övertygade om att det kommer hjälpa dig på vägen mot att bättre och mer genomtänkt val av kontantkort. Häng med oss på en jämförelseresa!
Vad använder du din telefon till?
Vi har alla olika användningsmönster när det kommer till mobilanvändande. Medan vissa av oss främst ringer vanligt telefonsamtal, så använder andra främst datatrafik. Ibland sägs det var en generationsfråga huruvida man föredrar FaceTime, Skype, Whatsapp, iMessage och liknande istället för SMS, MMS och mobilsamtal. Men hur det än är med den saken så kommer ditt val av kontantkort i stor utsträckning påverkas av detta. Det är nämligen väldigt vanligt att operatörerna kategoriserar sina kort utifrån olika användningsmönster.
Detta innebär att du med ett visst kontantkort har möjligheten att ringa billiga utlandssamtal, medan du med ett annat kontantkort får tillgång till ett obegränsat antal SMS. Är du allt i allo-användare lönar det sig ofta att välja de kort som erbjuder obegränsade samtal, SMS, MMS och en större mängd data. Men prissättningen blir då även högre.
Har operatören bra täckning?
Numera är det inte allt för ovanligt att operatörerna glömmer poängtera att de endast kan garantera bra täckning och höga hastigheter i och omkring de svenska storstäderna. Även om detta är godtagbart för dig som bor i staden, eller i en förort, så kan det bli ett problem om du bor i glesbygden. Ett klassiskt problem är att täckningen helt enkelt blir sämre desto längre norrut man bor. Turligt nog så gäller det inte alla operatörer.
Vissa har valt att prioritera de områden som andra operatörer inte täcker. Därför bör man alltid ta en titt på operatörens täckningskarta för att se vilka hastigheter som du kan förvänta dig i de områden du vanligtvis rör dig. Då slipper du den tråkiga överraskningen att kortet nätt och jämnt fungerar i ditt område.
Ingår de tjänster du behöver?
Även om det är viktigt att se till att det ingår rätt mängd samtal, SMS, MMS, data och så vidare så bör du inte glömma att det finns andra tjänster som är minst lika relevanta. Detta kan handla om allt i från samtal väntar till möjligheten att ta med ditt befintliga nummer vid byte av kontantkort.
Om du inte är noggrann med att reda ut vilka tjänster som ingår så kan det visa sig att du helt enkelt tagit för givet att det skulle ingå en röstbrevlåda eller möjligheter till vidarekoppling. Ibland är det inte helt uppenbart vad som ingår, och ofta så måste du ta en lite mer djupgående titt på villkoren. Men vi garanterar att det är värt det.
Är prissättningen förmånlig?
Det är lätt att stirra sig blind på priset. Men vad som är minst lika viktigt att se till att du inte betalar för mer än du behöver.
Ofta kan du spara betydande belopp genom att endera välja bort saker som du inte behöver, eller genom att helt enkelt se till att bara använda telefonen till det mest väsentliga. Även om det ofta lockar att välja det allra mest heltäckande alternativet så är det inte säkert att du kommer att tjäna på det i längden.
Du bör även se till att jämföra prissättningen mellan de olika operatörerna, ofta kan du hitta likvärdiga erbjudanden till lägsta pris. Men kom ihåg att det aldrig är en bra idé att kompromissa med de saker som du verkligen tycker är väsentliga.
Hur är det med utlandstjänsterna?
I tider då vi reser mer än någonsin tidigare är det ofta ett måste att kunna använda sin mobiltelefon utan att landsgränserna blir ett hinder. Detta löstes i stor mån i och med att roamingdirektivet säkerställde smidig roaming inom Europeiska unionen. Men operatörerna har ofta begränsningar i hur omfattande roaming du får syssla med.
Därför är det viktigt att du kontrollerar så att det inte finns några roamingbegränsningar som gör att du inte kan använda kontantkortet på semestern eller i det land du planerar att resa. Det samma gäller utlandssamtalen. Om du har släktingar utomlands så är det ofta i ditt intresse att se till att kontantkortet gör det så billigt som möjligt att ringa till utlandet.
Det är väldigt vanligt att operatörerna erbjuder särskilda utlandsorienterade kontantkort.
Bör man tänka på något annat?
Även om dessa fem punkter är oerhört viktiga så är de samtidigt väldigt generella och övergripande.
I slutändan så är det dina individuella krav och önskemål så kommer att avgöra om ett visst kontantkort är rätt för dig. Om du därför har önskemål som inte täcks av våra ovan nämnda exempel så rekommenderar vi att du gör en egen lista som du sedan använder för att utvärdera de olika operatörerna och tjänsterna.
Vi är övertygade om att det finns en direkt koppling mellan tiden man spenderar på att utvärdera ett kontantkort, och hur nöjd man därefter blir med sitt val. Förhoppningsvis har vi hjälpt dig en god bit på vägen när det kommer till att välja det kontantkort som är bäst för dig.
Hitta det bästa simkortet
Om du vill kunna använda din mobiltelefon för att ringa, sms:a och surfa, då behöver du ha ett simkort i den. Det är nämligen simkortet som kopplar upp sig mot telefonmaster och mottar signaler för att ge din telefon internet och uppkoppling.
Utan simkort kan du bara använda din telefon offline, om du inte är ansluten till ett WiFi såklart. Men för att kunna ringa och surfa när du är utomhus är ett simkort nödvändigt. En mobiltelefon är helt enkelt inte komplett utan ett simkort. Du kan köpa simkort lite överallt och du bestämmer själv hur mycket du vill betala för det. För att hitta det bästa simkortet är det bra att jämföra olika mobiloperatörer och de simkort de erbjuder.
Att tänka på när du skaffar simkort
För att skaffa ett simkort måste du köpa ett kontantkort eller ett mobilabonnemang hos någon av Sveriges mobiloperatörer. Då ingår det nämligen ett simkort. Om du beställer online skickas simkortet hem till brevlådan. Om du istället köper i butik får du simkortet direkt i handen.
Ett simkort är alltid specifikt knutet till den mobiloperatör som du har köpt det av. Du kan alltså inte köpa ett simkort hos Tre för att sedan istället tanka pengar på det hos Telia. Om du vill byta operatör måste du också byta simkort. Tänk även på att ditt telefonnummer är kopplat till ditt simkort och din operatör. Om du vill byta till en annan operatörs simkort men samtidigt behålla ditt nuvarande telefonnummer måste du alltså kontakta dem för att be dem föra över ditt nuvarande nummer.
Att tappa bort ett simkort är lätt hänt, se därför till att hålla uppsikt över det. Simkorten är nämligen mycket små. Om du skulle råka slarva bort det kan du alltid kontakta din mobiloperatör för att få ett nytt hemskickat. Det är dock bara möjligt om du har registrerat simkortet och telefonnumret i ditt namn.
Om du köper en ny telefon och ska sätta in simkortet i din nya telefon, se då till så att alla dina telefonnummer är sparade på just simkortet och inte i mobilen. Annas kommer inte dina telefonnummer att hänga med i flytten utan stanna kvar i den gamla telefonens minne. Du kan även spara alla dina kontakter i ett moln, alltså i en minnesbas online.
Operatörer med gratis simkort
Det finns en mängd mobiloperatörer som erbjuder dig ett gratis simkort om du köper ett kontantkort eller tecknar ett mobilabonnemang hos dem. På så sätt sparar du in kostnaden för själva simkortet och det blir billigare för dig.
De mobiloperatörer som erbjuder gratis simkort är bland annat:
Hos dessa operatörer behöver du alltså inte betala för själva simkortet utan endast för de samtal och den surf du vill ha.
Vilken operatörs gratis simkort som är bäst beror dock på var i landet du bor, vilken täckning du behöver, vilken surf- och samtalspott du vill ha med mera. Det bästa är helt enkelt att jämföra alla för att hitta det bästa för just dig.