Mobilabonnemang för barn

Börjar det bli dags att skaffa ett mobilabonnemang till dina barns telefoner och surfplattor? Eller är det kanske dags att uppgradera de som du redan har. I så fall är det bra att känna till att barn ofta får en rejäl rabatt på sina mobilabonnemang hos landets alla mobiloperatörer. På så sätt kan du spara mycket pengar samtidigt som surfen och täckningen är precis lika bra som för ordinarie pris.

De priser och erbjudanden som gäller för mobilabonnemang för barn kan användas av alla som ännu inte har fyllt 18 år. Såväl mindre barn som tonåringar kan alltså spara pengar på abonnemanget.

De bästa mobilabonnemangen för barn 2021

Surfsamtalsmsprisansök

8 GB

surf

Fria

Samtal 

Fria 

Sms

49 kr/mån

99 kr/månPriset gäller i 4 månader, därefter 99 kr/mån
Ansök

5 GB

surf

200 min

Samtal 

2000

Sms

95 kr/mån

Ansök

6 GB

surf

Fria

Samtal 

Fria

Sms

50 kr/mån

100 kr/månPriset gäller i 4 månader, därefter 100 kr/mån
Ansök

2 GB

surf

50

Samtal 

500

sms

99 kr/mån

Ansök

8 GB

surf

Fria

Samtal 

Fria

Sms

145 kr/mån

Ansök

16 GB

surf

Fria

Samtal 

Fria 

Sms

74 kr/mån

149 kr/månPriset gäller i 4 månader, därefter 149 kr/mån
Ansök

10 GB

surf

Fria

Samtal 

Fria

Sms

75 kr/mån

150 kr/månPriset gäller i 4 månader, därefter 150 kr/mån
Ansök

Vad innebär ett mobilabonnemang för barn?

Ett mobilabonnemang för barn kan användas av barn och ungdomar under 18 år. Det är ett abonnemang som ofta erbjuds till ett lägre pris, samtidigt som såväl fria samtal och sms som en valfri mängd surf ingår. Hur mycket abonnemanget kostar beror på hur stor surfmängd du väljer att beställa. Ett abonnemang som innehåller 4 GB surf är billigare än ett abonnemang som innehåller 20 GB surf. Ett mobilabonnemang för barn är perfekt att använda då du och ditt barn alltid kan nå varandra med de fria samtalen som oftast ingår.

Ett mobilabonnemang för barn är dock inte till enbart för små barn, utan även ungdomar kan använda det. Ju äldre dina ungdomar är, desto viktigare blir det med en stor surfpott. För äldre barn och ungdomar rekommenderas det därför att du väljer ett mobilabonnemang med en hög surfpott så att de kan lyssna på musik, surfa och streama videor på YouTube utan att surfen tar slut. Om surfen skulle ta slut kan man ofta uppgradera abonnemanget eller köpa till extra surf.

Ingår det en barnspärr på mobilabonnemanget?

Om ditt barn har ett eget mobilabonnemang, hur ska du då ha koll på vad det används till? De flesta mobiloperatörer erbjuder idag en barnspärr till ditt barns mobilabonnemang. På så sätt får du större kontroll. Hur barnspärren kan användas beror på vilken mobiloperatör du tecknar abonnemanget hos.

Med en barnspärr på ett mobilabonnemang för barn kan du oftast kontrollera och begränsa surfmängden, göra numret osynlig på internet och blockera utlands- och betalsamtal. Allt för att både skydda ditt barn och hindra oväntade kostnader i spelappar och liknande.

Vem kan teckna ett mobilabonnemang för barn?

Ett mobilabonnemang för barn är till för barn och ungdomar som ännu inte är myndiga. Ett abonnemang kan dock bara teckna av myndiga. Därför måste du som vårdnadshavare teckna abonnemanget åt ditt barn och därmed stå som ägare av det. För att teckna ett mobilabonnemang måste man vara myndig, skriven i Sverige och ha ett svenskt personnummer.

Vilka mobiloperatörer erbjuder mobilabonnemang för barn?

De flesta stora mobiloperatörer erbjuder mobilabonnemang för barn. Hur mycket abonnemanget kostar beror på hur mycket surf du väljer. Det ingår oftast ett rabatterat pris, vilket innebär att abonnemanget för ditt barn blir billigare än ett liknande abonnemang för vuxna.

Du kan bland annat hitta mobilabonnemang för barn hos Comviq där barnet då surfar på Tele2 och Telenors stadiga nät. Även Hallon erbjuder barnabonnemang med extra mycket surf.

Vilken mobiloperatör är bäst?

Vilket mobiloperatör som är bäst beror på många olika faktorer, bland annat pris och täckning. När du ska välja mobiloperatör är det därför bäst att samla in information om så många som möjligt för att hitta det bästa erbjudandet för just dig. Kika bland annat på följande:

 • Vem har bäst täckning?
  Kika på vilken täckning de olika operatörerna har där du bor. Vissa mobiloperatörer har bäst täckning i söder men sämre i norr, medan andra har en jämn täckning över hela landet.
 • Hur stor är surfmängden?
  Hur stor surfmängd ingår i mobilabonnemanget? Om ditt barn endast behöver surfen utanför hemmet behövs en mindre mängd surf än om barnet även ska använda surfen hemma.
 • Ingår fria samtal och sms?
  I de flesta mobilabonnemang för barn ingår fria samtal och sms, men se till att dubbelkolla detta innan du tecknar ett abonnemang.
 • Kan man spara surf?
  Om du beställer en stor mängd surf kan det vara bra om den kan sparas till nästa månad om den inte används. På så sätt har barnet alltid en extra surfpott.
 • Kan man surfa utomlands?
  Kan ditt barn surfa på mobilabonnemanget även om ni åker på semester inom EU eller utanför? Hur mycket surf ingår i så fall för utomlandssurf?

Det finns många faktorer att jämföra för att hitta den bästa mobiloperatören. Ovanpå de ovannämnda faktorerna måste du även jämföra pris och bindningstid.

Ska jag skaffa ett mobilabonnemang eller ett kontantkort till mitt barn?

En viktig fråga att ta ställning till är om du ska teckna ett mobilabonnemang för barn eller om du ska köpa ett kontantkort istället. Det finns både fördelar och nackdelar med båda alternativen.

Fördelarna med ett mobilabonnemang är att det ofta blir billigare surf och att det fylls på automatiskt varje månad, vilket innebär att ditt barn aldrig blir utan surf eller samtal. Därmed kan ni alltid kontakta varandra och du kan känna dig trygg med vetskapen att ditt barn alltid kan nå dig. Nackdelen är att du kanske betalar för ett mobilabonnemang som ditt barn inte utnyttjar så mycket.

Fördelen med ett kontantkort är att du slipper teckna ett avtal och få ännu en löpande kostnad. Istället fyller du på kontantkortet med pengar när det behövs. Nackdelen med detta är att ditt barn kan få slut på pengar och därmed kanske inte kan ringa till dig. Med ett kontantkort kan du dock tanka olika paket för surf och samtal som räcker i en månad, men dessa är ofta dyrare än ett abonnemang och de förnyas inte automatiskt.

Är ett familjeabonnemang bättre än ett barnabonnemang?

Om du vill slippa olika fakturor för alla familjemedlemmar kan du välja att teckna ett familjeabonnemang istället för separata mobilabonnemang till alla familjemedlemmar. Det blir alltså mindre krångligt och mindre att hålla koll på.

Med ett familjeabonnemang delar hela familjen på en och samma surfpott som du får dela ut. Det kräver lite extra jobb och om ni alla surfar mycket kan surfpotten snabbt ta slut. Om ni är en surfgalen familj kan det därför vara bättre att ha ett separat mobilabonnemang för alla barn. Om du vill veta hur mycket dina barn surfar kan du kika i mobilen bland ”Inställningar” där det står hur många gigabyte som använts.

Teckna ett billigare mobilabonnemang

Om du vill skaffa ett mobilabonnemang för barn men tycker att priset är lite för dyrt, då kan du vänta tills det släppa en förmånlig kampanj. De festa mobiloperatörer har regelbundet olika kampanjer där priset för deras mobilabonnemang blir rabatterade. Genom att teckna ett rabatterat abonnemang kan du ofta spara upp till halva priset under många månader.