Mobilabonnemang med fri surf

Vill du kunna se på film, surfa och arbeta hemifrån i obegränsade mängder? Kanske vill du streama både YouTube och lyssna på musik utan att behöva oroa dig för att din surf ska ta slut. I så fall ska du satsa på ett mobilabonnemang med fri surf. Då kan du använda internet hur mycket du vill och din surf kommer inte att ta slut.

Många operatörer erbjuder mobilabonnemang med fri surf, men vad innebär egentligen ”fri surf” och vad behöver du för att kunna använda det?

Bästa mobilabonnemanget med fri surf 2021

SurfGiltighetstidprisansök

100 GB

surf

Fria

Samtal och Sms

174 kr/mån

349 kr/månPriset gäller i 4 månader, därefter 349 kr/mån
Ansök

100 GB

surf

Fria

Samtal och Sms

175 kr/mån

350 kr/månPriset gäller i 4 månader, därefter 350 kr/mån
Ansök

60 GB

surf

Fria

Samtal och Sms

200 kr/mån

399 kr/månPriset gäller i 3 månader, därefter 399 kr/mån
Ansök

Obegränsad

surf

Fria

Samtal och Sms

569 kr

Ansök

Vad innebär fri surf?

När man pratar om surf måste man skilja mellan fri surf och obegränsad surf. Fri surf är den surfmängd som operatörer anser vara över det den ”normala nivån,” medan obegränsad surf är just det – helt obegränsad.

Fri surf är därför inte helt fri och obegränsad, de flesta operatörer erbjuder dock ofta så mycket som 100 GB eller 200 GB, vilket är mer än tillräckligt för de flesta. Med 100 GB kan du streama stora mängder film, musik och serier under månaden samtidigt som du surfar på hemsidor och sociala medier.

Fri surf på 100 GB är därför i princip obehindrat om du är en användare, medan en hel familj kan behöva mer än så. Om ni är många som ska dela på abonnemanget är det viktigt att välja en operatör som erbjuder en stor mängd gigabyte eller obegränsat med surf. Med fri surf kan du konsumera hur mycket surfdata du vill, så länge som det sker inom operatörens begränsning.

Det finns en stor mängd operatörer att välja mellan på den svenska marknaden för mobilabonnemang med fri surf. Jämför därför alla för att hitta den bästa för dig.

Ingår den fria surfen utomlands?

I ett mobilabonnemang med fri surf så ingår det ingen fri surf utomlands, oavsett om du är i eller utanför EU. På din jobb- eller semesterresa finns det därför vissa begränsningar att hålla dig inom. Det vanligaste är att operatören erbjuder en viss mängd gigabyte utomlands, till exempel 50 GB.

Hur använder jag ett mobilabonnemang med fri surf?

När du beställer ett mobilabonnemang med fri surf så får du hem ett simkort att använda. Du väljer sedan om du vill sätta in simkortet i din mobil, surfplatta eller i en WiFi-router som är kompatibel för simkort. Om du sätter in simkortet i din mobil kan du använda den som mobil hotspot och dela med dig av surfen till andra enheter.

I ett mobilabonnemang med fri surf ingår ofta fria samtal och fria sms så att du använda simkortet på flera sätt.

Vilket är det bästa mobilabonnemanget med fri surf?

Vilket mobilabonnemang med fri surf som är det bästa för just dig kan variera. Det beror nämligen på hur mycket surf du vill ha, hur stor din budget är och var i landet du bor. Det är nämligen viktigt att välja en operatör med bra täckning, det gäller speciellt om du bor i norra Sverige.

När du ska välja ett abonnemang måste du därför jämföra olika operatörer för att hitta den bästa.

 • Vem har bäst täckning?
  Kika på vilken täckning de olika operatörerna har där du bor. Vissa mobiloperatörer har bäst täckning i söder men sämre i norr, medan andra har en jämn täckning över hela landet.
 • Vad kostar abonnemanget?
  Vad kostar abonnemanget per månad och hur stor är din budget? Kika även på om abonnemanget har en lång bindningstid eller om du kan avsluta det när du vill.
 • Hur stor är surfmängden?
  Hur stor surfmängd ingår i mobilabonnemanget? Är surfen helt obegränsad eller finns det en gräns på 100 GB eller 200 GB? Vilken hastighet håller internetet och blir den sämre efter en viss datamängd?
 • Kan du spara surf?
  Om surfen är begränsad (trots en stor mängd gigabyte), kan du då spara den för kommande månader eller försvinner den kvarvarande surfen?
 • Kan du surfa utomlands?
  Kan du ta med dig ditt abonnemang utomlands och hur många gigabyte kan du då surfa för utomlands? Gäller surfen i alla länder eller bara inom EU?

Det är alltså många saker som spelar in utöver månadskostnaden för att du ska kunna välja det bästa mobilabonnemanget för dig. Se därför till att göra en grundlig jämförelse för att inte bli besviken eller riskera att få slut på surf i Sverige och utomlands.

Teckna ett billigare mobilabonnemang

Om har hittat ett perfekt mobilabonnemang men tvekar på grund utav priset, då kan det ofta löna sig att vänta lite innan du tecknar abonnemanget. Många operatörer har nämligen återkommande rabatter och kampanjer. Om du tecknar ett abonnemang under en kampanj kan du ibland spara så mycket som halva månadskostnaden i sex månader eller liknande.

Då ska du välja ett mobilabonnemang med fri surf

När ska man egentligen välja ett mobilabonnemang med fri surf och när räcker det att välja ett abonnemang med en mindre surfmängd? Allt beror på hur mycket du surfar använder och vad du använder din surf till. Tre timmars surfande kan nämligen dra olika mycket gigabyte beroende på vad du sysslar med.

För att få en uppfattning om hur mycket surf du använder så kan du fundera på vad du brukar göra under din internettid. Surfar du mest runt på hemsidor, spelar du dataspel eller streamar du timtals av Netflix varje dag?

Du kan kika både i din telefon och i din dator under ”Inställningar” för att se hur mycket gigabyte de båda enheterna har använt under den senaste månaden. Då får du en bra uppfattning om hur mycket du förbrukar.

Om du använder mer än 100 GB surf per månad är det oftast värt att satsa på ett mobilabonnemang med fri surf. Om du surfar mindre än så kan det löna sig med ett mobilabonnemang med 50 GB surf eller liknande.

Så många gigabyte drar din surf

Om du inte vet hur mycket data du använder när du surfar så får du här en liten fingervisning om hur mycket data som krävs.

 • Med en 1 GB kan du spela musik i 15 timmar, streama film i 1 timme eller surfa på 300 hemsidor.
 • Med en 5 GB kan du spela musik i 72 timmar, streama film i 5 timme eller surfa på 1 500 hemsidor.
 • Med en 10 GB kan du spela musik i 144 timmar, streama film i 10 timme eller surfa på 3 000 hemsidor.

Kom ihåg att du ofta kan styra över hur mycket data en film eller en låt använder. Du kan bestämma över såväl bildkvaliteten som ljudkvaliteten om du använder Youtube, Netflix och Spotify. Om du spelar upp alla dina videoklipp på Youtube med sämre bildkvalitet än HD så kan du spara mycket surf.