Mobilabonnemang och kontantkort utomlands

Numer är det möjligt att ta med dig din mobil på semestern och inte behöva betala mer än vad du gör hemma för att ringa eller surfa. En ny lag gör det nämligen enklare att använda mobiloperatörernas abonnemang och kontantkort inom EU utan någon extra kostnad. Om du däremot ska resa längre bort än så – då gäller det att se upp!

Hur fungerar svenska mobilabonnemang utomlands?

Om du ska iväg på semester inom EU kan du ta med dig ditt mobilabonnemang och surfa på resan. Numer behöver du inte oroa dig för några extra kostnader utan kan använda din data på samma sätt som hemma. Skyhöga extrakostnader för några megabyte surf inom EU är därmed ett minne blott. Det finns dock några saker som du bör ha extra koll på.

Om du ska resa ännu längre bort, kanske till Karibien eller Thailand, så är det andra regler som gäller för ditt utomlandssurfande. Hit brukar nämligen mobiloperatörerna ta ut höga extraavgifter för varje megabyte som du använder och därmed kan surfandet bli dyrt.

Inte alla mobiloperatörer erbjuder surf utomlands

De flesta mobiloperatörer erbjuder idag surf utomlands. Det finns dock undantag och det finns även vissa mobilabonnemang som inte är lämpliga om du ska resa inom EU. Se därför till att kolla upp om du kan använda just din operatör och ditt abonnemang på din resa, annars kan du behöva byta.

Det finns mobiloperatörer som inte bara erbjuder billig surf inom EU, utan några har även breddat sitt erbjudande att gälla fler länder utanför EU. Kika på mobiloperatörens hemsida för att se vilka länder som du kan surfa billigt i.

Många har maxtak på surfen

Olika mobiloperatörer har olika regler för hur deras mobilabonnemang får användas på resor inom EU. Det är därför viktigt att koll upp vad just din operatör har för regler. Det är dock mycket vanligt att inte all surf får användas utanför Sverige, istället brukar det finnas ett maxtak. Om du har ett mobilabonnemang med 100 GB surf, kanske du endast får använda 13 GB surf utanför Sverige. Om du använder mer än så kan operatören ta ut extra kostnader. Kolla därför upp vilket maxtak just din operatör har.

Så här surfar du utomlands med ett mobilabonnemang

Att kunna surfa utomlands med ditt mobilabonnemang kan verkligen rädda semestern. Nu blir det enklare att hitta rätt på vägarna på roadtripen och tiden liggandes i solstolen på hotellet blir roligare med YouTube och Instagram. Dessutom slipper du krånglet med att försöka köpa ett lokalt SIM-kort för surf.

För att kunna surfa utomlands behöver du dock tänka på några saker. Dels måste du slå på din mobildata så att telefonen kan ta emot signaler för surfen. Dessutom behöver du slå på telefonens roaming när du befinner dig utomlands. Annars kan inte telefonen koppla upp sig mot utländska master.

Om du har surfat upp hela din europeiska surfpott kan du alltid stänga av mobildata och roaming i din telefon. Då kan du endast surfa på WiFi. Det är även bra att göra om du ska resa till ett land utanför EU där surfen är dyr.

Ring och sms:a utan extra kostnad

Det är inte bara internet du kan använda utan extra kostnad inom EU. De nya reglerna från 2017 gäller även samtal och sms. Du kan alltså ringa och sms:a hem till nära och kära utan att behöva betala mer än vad du gör i Sverige. Detta gäller inte bara i EU, utan även i Norge, Island och Lichtenstein. På så sätt kan ni alltid hålla kontakten.

Vilket är det billigaste mobilabonnemanget när jag ska resa utomlands?

Att hitta rätt mobilabonnemang när du ska resa utomlands är inte svårt. Idag är det nämligen enkelt att jämföra alla olika sorters abonnemang på nätet. Därmed kan du snabbt och smidigt se vilket abonnemang som har det bästa erbjudandet för just dig när du ska resa utomlands.

Börja med att kolla upp vilka mobilabonnemang som gäller i just det landet du ska resa till. Vissa erbjuder surf utan extra kostnad både i EU och bestämda länder utanför, medan andra inte gör det. Kolla sedan om den surf du erbjuds utomlands räcker för dig. Om du även planerar att dela surfen med din familj under resan kanske du behöver extra mycket surf.

Vilket mobilabonnemang som är det billigaste när du ska resa utomlands varierar därför beroende på dig och de behov du har. Det billigaste mobilabonnemanget pengamässigt sätt är nämligen inte alltid det som ger dig just den höga surfpott som du behöver.

Om du är iväg på en långresa gäller det också att se upp för tilläggsavgifter. Mobiloperatörer får nämligen ta ut en tilläggsavgift vid längre vistelser utomlands. Detta gäller om du surfar mer utomlands än i Sverige under en period om fyra månader.

Så funkar ett kontantkort utomlands

Om du ska resa utomlands och använder ett kontantkort, då är det ofta andra regler som gäller än för mobilabonnemang. Det är nämligen vanligt att mobiloperatörer inte erbjuder någon surf utomlands utan extra kostnad om du har ett kontantkort. Det gäller alltså att kolla upp hur just ditt kontantkort fungerar om du vill kunna använda det utomlands utan att få höga avgifter.

Glöm inte att registrera ditt kontantkort

Om du använder ett kontantkort och ska resa inom EU, då kan du hos vissa mobiloperatörer använda din surf även på resan. De brukar dock kräva att du ska registrera dig som ägare av kontantkortet för att surfen ska fungera.

För att du ska kunna använda din surf inom EU måste du oftast ha ett kontantkort som du varje månad tankar med en surf- och samtalspott. De kontantkort som du endast tankar med pengar då och då brukar inte fungera att ta med sig utomlands för att få surfa utan extra kostnad.

Hur mycket surf du kan använda inom EU varierar mellan de olika kontantkorten hos mobiloperatörerna och beror bland annat på hur mycket surf ditt kontantkort har i Sverige.

Om du ska surfa inom EU gäller det att du slår på din mobildata och roaming under mobilens inställningar. Om du däremot ska surfa utanför EU kan det vara bra att slå av dessa så att du inte åker på höga extrakostnader.

Hitta billigaste kontantkortet för resor utomlands

För att kunna ringa, sms:a och surfa utomlands med ditt kontantkort är det viktigt att du jämför de olika mobiloperatörernas priser. På så sätt kan du komma billigt undan. Om du hittar ett mycket billigare erbjudande än det du använder idag det kan kanske vara värt att byta kontantkort för att kunna använda ditt kontantkort mycket under semestern.

Visa kommentarerDölj kommentarer

Lämna en kommentar