Mobilt bredband via USB-sticka – hur fungerar det?

Är du ofta ute och reser och vill ha ett flexibelt mobilt bredband så att du kan jobba under resans gång? Kanske åker du frekvent på jobbresor, vill jobba på pendeltåget hem från jobbet eller ute i sommarstugan. I så fall är en USB-sticka med mobilt bredband en riktigt smidig lösning för dig. Speciellt om du är i behov av en bra internetuppkoppling för din dator oavsett var du befinner dig.

Att skaffa mobilt bredband via USB-sticka är enkelt och det enda du behöver är just en USB-sticka, ett simkort och ett abonnemang. Om du inte vill teckna ett abonnemang så kan du även införskaffa ett simkort som du laddar med surf när det behövs.

Så här fungerar en USB-sticka med internet

Har du aldrig använt en USB-sticka? I så fall behöver du inte oroa dig, det är nämligen lätt som en plätt. En USB-sticka med mobilt bredband ser ut som ett större USB-minne. Du sätter in det i datorns USB-uttag och sedan kopplar datorn automatiskt upp sig till internet med det mobila bredbandet.

När du inte använder det mobila bredbandet kan du förvara USB-stickan i väskan så att datorn ryms i sitt laptopfodral. Eftersom USB-stickan är så liten kan du enkelt förvara den och ta den med dig överallt.

Abonnemang eller kontantkort med surf?

För att använda en USB-sticka behöver du ett simkort. Du kan välja mellan att skaffa ett abonnemang eller ett kontantkort som du laddar med internet. Ett abonnemang är extra bra om du regelbundet kommer att använda din USB-sticka, kanske jobbar du varje dag till och från jobbet på pendeltåget. Med ett abonnemang får du då en låg månadskostnad för det mobila bredbandet.

Om du däremot bara kommer att använda din USB-sticka då och då, kanske på jobbresor eller på semestern, då kan det vara bättre att skaffa ett kontantkort som du laddar med internet. Då slipper du en fast månadskostnad utan laddar bara kontantkortet när du är i behov av internet.

Då kan du använda mobilt internet via USB-sticka

Det finns mängder av tillfällen då du kan vara i behov av att använda mobilt internet via en USB-sticka. En riktigt stor fördel med USB-stickan är just hur flexibel den är. Du kan använda en USB-sticka för att få internet på platser där Wi-Fi saknas. På pendeltåg, i sommarhuset, ute i skärgården, på caféer eller på andra platser som saknar internet. Det är mycket smidigare att använda en USB-sticka istället för att dela internet från din mobil vars batteri då snabbt laddar ur.

Det är enkelt att komma igång med en USB-sticka. Det enda du behöver göra är att sätta in simkortet och stoppa in den i datorns USB-uttag. Det finns dock en nackdel med USB-stickan, beroende på hur man ser det. Du kan nämligen endast använda det mobila bredbandet på en enda enhet, vilket är den som stickan sitter inkopplad i. Du kan alltså inte använda stickan som en router till din mobil.

Vad är bäst: Router eller USB-sticka?

En fråga som många ställer sig är vad som egentligen är bäst: en router eller en USB-sticka. Svaret på frågan varierar beroende på vad du är ute efter. Det finns nämligen lika många fördelar med en router som med en USB-sticka.

Fördelar med router:

  • Du kan surfa i hög hastighet
  • Kan användas av flera personer
  • Stabil uppkoppling

Fördelar med USB-sticka:

  • Väldigt flexibel lösning
  • Kan användas med abonnemang eller kontantkort
  • Behöver inte laddas

Fördelarna med att ha internet via en router är till exempel att du kan få internet med riktigt hög hastighet. Då kan du ladda ner tunga filer och delta i konferensmöten utan att behöva oroa dig för att internetet ska bli långsamt. En annan fördel är att alla som vill kan ansluta sig till routerns internet.

Det finns dock även nackdelar med en router. Den största nackdelen är att routern är fast på ett och samma ställe och därmed inte alls är flexibel.

Flexibiliteten däremot är USB-stickans största fördel. Om du har en USB-sticka kan du ta med dig ditt mobila bredband var du vill. Nackdelen är däremot att bara en person kan använda internetet.

Så vad är då bäst: det mobila bredbandet i en USB-sticka eller att använda en router? Enkelt sagt så är en router det bästa valet för en bostad där du alltid vill ha snabbt internet och där många ska kunna koppla upp sig. På resande fot är dock den flexibla USB-stickan det bästa valet.

Hur skaffar jag en USB-sticka?

Det finns flera sätt att skaffa en USB-sticka på. Om du väljer att teckna ett abonnemang för det mobila bredbandet du ska använda din sticka med så kan du vända dig till din operatör. Ofta kan du beställa en USB-sticka i samband med att du tecknar avtalet för ditt nya abonnemang. Då får du både stickan och simkortet hemskickat till brevlådan.

USB-stickor finns också att köpa direkt i större elektronikbutiker och då kan du stoppa in vilket simkort som helst i den.

När du köper en USB-sticka måste du komma ihåg att kika så att den är kompatibel med din dators operativsystem. Det är alltså inte alla datorer som stöder mobilt bredband via USB-stickor. Det finns olika sorters USB-modem.

Surf på 3G- och 4G-nätet

Vissa ger enbart stöd för att du ska kunna surfa på 3G-nätet, medan andra är kompatibla för surf på 4G-nätet. Om du köper en USB-sticka som är kompatibel för 4G så kan du även använda den på 3G-nätet och denna sticka möjliggör för extra höga hastigheter. Surf på 4G-nätet är helt enkelt snabbare än surf på 3G-nätet. Hur snabb din surf blir med en USB-sticka beror dock inte endast på nätet utan också på hur höga hastigheter din operatör tillåter samt hur bra täckningen är där du befinner dig.

Kan jag använda en USB-sticka i min surfplatta?

En nackdel med en USB-sticka är att du inte kan använda denna typ av mobila internet för att surfa med din surfplatta. Den simpla anledningen till detta är helt enkelt att en surfplatta saknar det USB-uttag där du sätter in stickan.

Om din surfplatta har ett simkortfack och ett integrerat modem kan du dock ta ut simkortet ur USB-stickan och istället sätt in det i surfplattan för att kunna surfa.

Köp ett startpaket till din USB-sticka

Om du snabbt och enkelt vill komma igång med det mobila bredbandet kan du köpa ett startpaket. Ett startpaket köper du hos många av de svenska mobiloperatörerna. Det startpaketet innehåller är då allt du behöver till ett mobilt bredband med kontantkort och ibland även en router med inbyggt modem som du stoppar in simkortet i för att börja surfa.

Visa kommentarerDölj kommentarer

Lämna en kommentar