Mobiltäckning – Vilka operatörer har bäst täckning i Sverige

För att du ska kunna ringa, sms:a och surfa i hög hastighet krävs det att du har bra täckning. Det är nämligen täckningen som påverkar din hastighet och möjlighet att kunna ringa ett samtal. Utan täckning kan du inte ringa alls och med dålig täckning går det långsamt att ladda dina hemsidor.

Om du bor i ett storstadsområde i södra Sverige kanske du inte alls har funderat över vilken täckning du har. Där har nämligen de flesta mobiloperatörer en mycket god täckning. Ju längre upp i landet du kommer och ju glesare det blir mellan städerna, desto viktigare blir det dock att fundera över vilken täckning du har.

De olika mobiloperatörerna i Sverige använder egna nät, det spelar alltså roll för din täckning vilken mobiloperatör du har. Vissa operatörer delar dock nät med varandra. Det är dags att kika på vilka operatörer som har bäst täckning i Sverige där just du bor eller dit du ska resa.

Hur vet du vem som har bäst mobiltäckning i Sverige

Det finns en stor mängd mobiloperatörer i Sverige, så hur ska man egentligen veta vem som har bäst täckning runt om i landet? Det enda sättet att ta reda på det är genom att jämföra. De flesta mobiloperatörer tycker nämligen om att skryta om hur bra just deras täckning är. Därmed kan du enkelt se täckningen på deras hemsida. Det enda du behöver göra är att klicka dig fram till mobiloperatörens täckningskarta.

Mobiloperatörerna bygger på egen hand ut sina mobilnät runt om i landet. För vissa går det dock fortare än för andra. Medan en del operatörer har bra täckning i städerna har andra mer utbredd täckning på landsbygden. Du kan alltså ha både bra och dålig täckning med samma operatör, allt beror på var i landet du befinner dig.

Du behöver mer täckning för att kunna surfa i hög hastighet än för att ringa samtal. Om snabb surf är viktigt för dig måste du alltså se till att kontrollera operatörens täckning innan du tecknar ett mobilabonnemang eller köper ett kontantkort.

Täckning för olika sorters nät

Idag finns det än mängd olika nät som ger dig täckning. Du har säkert koll på 2G, 3G och 4G. Dessutom är 5G på ingång. Vissa operatörer har en bra täckning för 2G och 3G, medan deras 4G-nät är mindre utbyggt. Därför är det bra att ha koll på skillnaderna mellan de olika näten.

2G-nätet används framförallt för samtal, men det går även att surfa i det, om än i lägre hastigheter. 3G används för att skicka och ta emot rörliga bilder medan 4G används för riktigt snabb surf. När 5G kommer så beräknas det nätet kunna ge den snabbaste surfen hittills.

Mobiloperatörer med samma täckning

När du ska hitta den mobiloperatör som har bäst täckning kan det vara bra att veta att många mobiloperatörer delar nät med varandra. Telia delar till exempel nät med Halebop, därmed får du lika bra täckning med dessa två oavsett var du befinner dig. Att dela täckning är smart, då kan mobiloperatörerna nämligen tillsammans bygga ut och uppgradera näten, något som är mycket dyrt.

De operatörer som delar nät är bland annat:

  • Fello använder Telias nät
  • Vimla använder Telenors och Tele2:s nät
  • Hallon använder Tres nät
  • Halebop använder Telias nät
  • Comviq använder Telenors och Tele2:s nät

Telenor och Tele2:s nät har nyligen slagit sig samman för att satsa på utbygge och uppgradering av nätet. Telia och Tre har sina egna nät som de använder. Det är alltså vanligt att större mobiloperatörer med egna nät, delar dem med mindre mobiloperatörer.

Få bra täckning där du bor

Comviq, Telenor och Tele2 delar alltså på ett och samma nät. Telenor skryter om att de täcker 99,9 % av Sveriges befolkning. Det är en riktigt bra täckning, men det innebär för den delen inte att nätet täcker 99,9 % av landets yta. De flesta invånarna är ju samlade i stora städer i söder och längs med kusten och inte i det norra inlandet. Nätet täcker dock hela 90 % av landets yta.

Telenor har dock en mycket bra täckning för de flesta av sina nät. 2G är utspridd över den större delen av landet och detsamma gäller även för 4G med snabb surf. Den enda täckningen som är sämre är 3G, den täcker mestadels den östra kusten och södra delen av landet. Mobilnäten byggs ständigt ut med hög hastighet.

Även Telia miljardsatsar på sina mobilnät. Telia slår Telenor och Tele2:s nät både när det gäller täckning i 2G, 3G och 4G. Denna operatör har helt enkelt en högre kvalité med en mycket god täckning över större del av landets yta. Om du bor ute på landsbygden kan alltså Telia vara ett bättre val.

Tres egna nät kommer inte upp i samma goda täckning som Telias och Telenor/Tele2:s gör. I den södra delen av landet är täckningen mycket god, men ju längre norrut man kommer desto sämre blir täckningen. Täckningen når dock 98,9 % av landets invånare för samtal.

Operatörer för olika delar av Sverige

Om du bor i södra Sverige är alltså både Tres, Telenor/Tele2:s och Telias nät bra val, här finns nämligen bra nät i både 2G, 3G och 4G hos alla operatörer. Här kan du istället låta priset och erbjudandena på de olika abonnemangen och kontantkorten bestämma.

Tre, och därmed även Hallon då de delar nät, är inte det bästa valet för dig som bor norrut eller som ofta reser dit. Deras nät är nämligen inte lika utbyggt i norr som Telias och Telenor/Tele2:s nät är. Norrut kan du istället välja mellan såväl Telia och Telenor som Tele2, Comviq, Halebop, Vimla och Fello.

Så här kan du lösa dålig täckning

Du kan enkelt se vilken täckning just du har genom att klicka dig in på de olika mobiloperatörerna och kolla på deras täckningskartor. De erbjuder dig nämligen en tjänst där du kan skriva in din adress och se hur bra täckningen är där du bor.

Det är dock inte alltid det är just täckningen i sig som gör att din surf är snabb eller långsam. Det finns även andra saker som kan påverka din hastighet. Om det står att täckningen är god i ditt område men du ändå upplever att det går långsamt, då kan följande saker vara problemet.

Husets väggar

Husets väggar kan faktiskt vara ett problem då de kan stoppa din täckning, det gäller speciellt för vissa material som väggarna kan vara byggda av. Därför kan du få bättre täckning om du står vid ett fönster. I värsta fall kan du behöva gå utomhus för att få bra täckning, eller varför inte öppna fönstret. Det gäller speciellt i storstäder där det finns många byggnader.

Telefonen ligger i dold

Om du förvarar din mobiltelefon i din väska eller ficka så kan den ha sämre täckning. Se därför till att alltid lägga din telefon väl synlig utan något som kan hindra täckningen.

Du är uppkopplad till fel mast

Om du har varit ute och åkt med bussen eller bil kan det vara så att du är uppkopplad mot en mast alldeles för långt bort från dig. Stäng av din mobil och sätt på den igen för att den ska kunna koppla upp sig mot den närmsta masten. Då kan din täckning och hastighet bli bättre.

Du befinner dig i en dal

Om du befinner dig ute i skogen, eller mellan högre kullar då kan signalerna till din mobil bli sämre. Gå därför och ställ dig så högt som möjligt, gärna på en kulle för att få bättre signaler. Det gäller speciellt om du är utomhus på landsbygden.

Mobiloperatören med snabbaste surfen

För att du ska kunna få snabb surf gäller det inte bara att du har en bra täckning, du måste även ha rätt sorts täckning. Det spelar nämligen stor roll för din hastighet om din mobiloperatör ger dig internet i 3G eller 4G. 3G brukar ge en helt okej hastighet för det vardagliga surfandet när du besöker hemsidor och använder sociala medier såsom Facebook. Om du vill kunna streama film i högsta kvalitet är det dock 4G som du bör eftersträva.

Om riktigt snabb surf är lika viktigt för dig som bra täckning så måste du kika på vilka mobiloperatörer som har byggt ut sitt 4G nät i just ditt område. Dessutom måste du ha en mobiltelefon eller en surfplatta som stödjer 4G. Du kan titta på mobiloperatörernas täckningskartor för att se var 4G finns och om du bor i ett sådant näts område.

Visa kommentarerDölj kommentarer

Lämna en kommentar