Världen blir allt mer internationell och många svenskar vill och behöver regelbundet ringa till utlandet. Tidigare har det varit riktigt kostsamt att ringa utanför Sveriges gränser, men det blir allt billigare. Vissa mobiloperatörer har dock bättre erbjudanden än andra för de som vill kunna ringa utomlands utan att för den delen gräva hål i plånboken. Om du däremot väljer fel mobiloperatör för utlandssamtal så kan det bli riktigt dyrt.
Vilka mobiloperatörer är billigast att ringa till utlandet med?
Alla mobiloperatörer sätter sitt egna pris för internationella samtal. Priset brukar beräknas per minut samt en eventuell öppningsavgift för samtalet. Det är därför viktigt att jämföra olika mobiloperatörers erbjudanden om du regelbundet ringer utomlands. På så sätt kan du spara mycket pengar. Om du istället ringer utomlands relativt sällan kan du kika på vad det kostar hos just din mobiloperatör och om det är värt att byta till en billigare.
Priset beror inte bara på samtalets längd och mobiloperatör. Det varierar även beroende på vilket land du ringer till. Alla operatörer har prisplaner för minutpriser till de olika länderna. Genom att lägga ner tid på att jämföra alla olika operatörer kommer du kunna ringa mycket oftare.
När du väljer operatör är det viktigt att inte bara kolla på priset, utan även på täckningen. Du vill till exempel inte välja den billigaste operatören för att sen inse att du inte har någon bra täckning där du bor.
De billigaste alternativen
För att hitta de billigaste alternativen för internationella samtal är det viktigt att jämföra. Det gäller speciellt om du har ett specifikt land du ofta ringer till. Många operatörer erbjuder speciella paket för utlandssamtal som du kan utnyttja för att ringa billigare.
Ring billigt utomlands med Hallon
Om du vill kunna ringa billigt utomlands så är Hallon ett bra alternativ. Detta är nämligen generellt den billigaste mobiloperatören i Sverige för dig som vill ringa internationella samtal. Hallon erbjuder låga priser till många av världens länder och dessutom slipper du betala någon öppningsavgift. Om du tecknar ett mobilabonnemang ingår de låga utlandspriserna i dessa. Hallon erbjuder dessutom fria sms till hela världen. Hallon använder sig av Tres nät.
Comviq med fria utlandssamtal i abonnemangen
Comviq är en annan billig mobiloperatör för alla som vill ringa utomlands. De har riktigt bra minutpriser till många delar av världen. Dessutom inkluderar de fria samtal (dock med ett maxtak) i flera av sina abonnemang. Här får du dessutom sms till låga priser och en låg öppningsavgift.
När du ringer internationella samtal med ett abonnemang hamnar den extra kostnaden på din nästa räkning, förutom om du har Fastpris GO då du istället måste köpa till ett saldo för utlandssamtal. Samma gäller om du istället har kontantkorten Fastpris eller Fastpris Mini. Comviq använder sig av Telenor och Tele2:s nät
Låg öppningsavgift med Halebop
Även Halebop erbjuder låga minutpriser för dig som vill ringa utomlands. Öppningsavgiften är låga 0.99 kronor per samtal, vissa länder har till och med 0 kronor. Minutpriset varierar beroende på land och om du ringer till ett fastnät eller ett mobilnät. Halebop använder sig av Telias nät.
Låga minutpriser hos Fello
En annan aktör när det gäller låga minutpriser till utlandet är Fello. Här kan du hitta såväl låga priser för själva samtalet som en låg öppningsavgift. Fello hamnar dock inte på samma låga nivå som Hallon gör. Mobiloperatören använder sig av Telias nät.
Olika priser till 4 länder
Du kan ringa billigt utomlands med flera olika mobiloperatörer. De billigaste är de mindre operatörerna och här kan du spara mycket pengar jämfört med de större. Det är dock svårt att avgöra vilken operatör som är billigast om du inte vet var du kommer att ringa. Priserna varierar nämligen mellan olika länder. Hallon har dock generellt lägst priser till de majoriteten av länder.
Spanien
- Hallon: 0 kr i öppningsavgift. 1,45 kr/minut till mobilnät och 0,3 kr/minut till fastnät.
- Comviq: 0,95 kr i öppningsavgift. 1,69 kr/minut till mobilnät och 0,39 kr/minut till fastnät.
- Halebop: 0 kr i öppningsavgift. 2,47 kr/minut till mobilnät och 2,47 kr/minut till fastnät.
- Fello: 0,65 kr i öppningsavgift. 0,75 kr/minut till alla nät.
Irak
- Hallon: 0 kr i öppningsavgift. 1,21 kr/minut till mobilnät och 0,7 kr/minut till fastnät.
- Comviq: 0,95 kr i öppningsavgift. 1,85 kr/minut till mobilnät och 1,35 kr/minut till fastnät.
- Halebop: 0,99 kr i öppningsavgift. 1,98 kr/minut till mobilnät och 2,03 kr/minut till fastnät.
- Fello: 0,65 kr i öppningsavgift. 8,25 kr/minut till alla nät.
Thailand
- Hallon: 0 kr i öppningsavgift. 0,51 kr/minut till mobilnät och 0,45 kr/minut till fastnät.
- Comviq: 0,95 kr i öppningsavgift. 0,79 kr/minut till mobilnät och 0,69 kr/minut till fastnät.
- Halebop: 0,99 kr i öppningsavgift. 0,96 kr/minut till mobilnät och 0,96 kr/minut till fastnät.
- Fello: 0,65 kr i öppningsavgift. 3,35 kr/minut till alla nät.
Chile
- Hallon: 0 kr i öppningsavgift. 1,07 kr/minut till mobilnät och 0,5 kr/minut till fastnät.
- Comviq: 0,95 kr i öppningsavgift. 1,29 kr/minut till mobilnät och 3,69 kr/minut till fastnät.
- Halebop: 0,99 kr i öppningsavgift. 1,63 kr/minut till mobilnät och 0,36 kr/minut till fastnät.
- Fello: 0,65 kr i öppningsavgift. 3,35 kr/minut till alla nät.
Vad påverkar kostnaden för ett utlandssamtal?
Det finns många olika faktorer som påverkar vad det kostar att ringa utomlands. Tyvärr finns det inga mobiloperatörer som har ett och samma minutpris till alla länder. Istället varierar det en hel del. Därför kan det vara svårt att jämföra, såvida man inte vet exakt vilka länder man ska ringa till förstås.
Det du måste ha i åtanke när du jämför operatörers erbjudande om att ringa utomlands är öppningsavgiften, minutpriset, landet du ska ringa till samt priset för sms och mms.
De flesta mobiloperatörer tar ut en öppningsavgift för samtalet. Det är helt enkelt en kostnad för att koppla upp dig mot den andra telefonen när den du ringer till svarar. Den billigaste operatören för öppningsavgifter är Hallon. De tar nämligen aldrig ut någon öppningsavgift oavsett var du ringer. Därmed kan du spara lite pengar om du ringer ofta.
Det andra att ha i åtanke är minutpriset. Det är nämligen minutpriset som har den största påverkan på priset för ditt utlandssamtal. Här kan det variera mycket mellan olika länder. Om du vet med dig att du kommer att ringa till din familj i Spanien eller till din partner i USA är det därför värt att jämföra olika mobiloperatörers minutpriser till dessa länder för att få så billiga samtal som möjligt. Det är nämligen det land du ringer till som avgör hur dyra eller billiga dina samtal blir.
Om du tycker om att sms:a eller mms:a är det också bra att kolla upp vilken operatör som kan erbjuda dig detta till lägst pris.
Se upp med skillnaden på fastnät och mobilnät
När du ringer utomlands från Sverige är det viktigt att se upp med skillnaden i pris mellan fastnät och mobilnät. Det skiljer sig nämligen mycket i minutpris beroende på om du ringer till en fast telefon eller till en mobiltelefon. Generellt är det billigast att ringa till en fast telefon och i vissa länder skiljer sig minutpriser markant åt. Det kan dock även vara tvärtom – att det är billigare att ringa till en mobiltelefon.
Lägg till en tilläggstjänst
Om du använder dig av de dyrare mobiloperatörerna för utlandssamtal, såsom Telia, Telenor och Tele2, då kan det löna sig att lägga till en av de tilläggstjänster som de ofta erbjuder. De större operatörerna kan inte konkurrera med de mindre när det gäller låga minutpriser till världens alla länder. Därför har de istället valt att skapa tilläggstjänster för de som ofta ringer utomlands.
Om du ofta ringer till utlandet erbjuder till exempel Tele2 dig ett utlandspaket med 1 000 fria minuter och 1 000 sms. Du kan lägga till paketet till ett av Tele2:s abonnemang. Paketen kostar dock från 249 kronor och uppåt så du måste ringa mycket för att det ska löna sig att teckna denna löpande tjänst.
Ringa när du är utomlands
När du är utomlands och vill ringa inom landet du befinner dig i, till ett annat land eller hem till Sverige gäller andra priser för samtalen. Det kan dessutom vara tre olika minutpriser beroende på vilket land du ska ringa inom eller till. Se därför till att kolla upp detta innan du åker iväg på semester. Här kan du läsa mer om vilket abonnemang och kontantkort som är billigast när du ska ut och resa.
Det är relativt billigt att ringa hem till Sverige eller inom landet när du befinner dig i EU. Detta tack vare EU-initiativet ”Roam Like at Home” från 2017. Om du däremot befinner dig utomlands kan det vara mycket dyrt att ringa till Sverige eller inom landet med ditt svenska simkort.