Vad är ett SIM-kort och vad finns det för typer?

Om du har en mobiltelefon som du kan ringa med, då har du säkert också ett sim-kort. Det är nämligen sim-kortet som tar emot och sänder ut signaler till masterna. Sim-kortet gör det helt enkelt möjligt för din telefon att kommunicera med omvärlden.

Du måste ha ett sim-kort för att kunna ringa, surfa utan Wi-Fi och skicka sms. Det finns olika sim-kort på marknaden och alla mobiloperatörer har sina egna. Genom att välja rätt sorts sim-kort kan du spara mycket pengar och dessutom få en extra bra upplevelse.

Detta är ett sim-kort

SIM i sim-kort står för Subscriber Identity Module. Om du vill ringa, sms:a och surfa utan WiFi är ett sim-kort obligatoriskt. Du köper ett sim-kort hos någon av landets alla mobiloperatörer och sätter sedan in det i din telefon. Sim-kortet kopplar sedan upp din telefon mot 3G- och 4G-nätet.

Sim-kortet kopplar inte bara upp dig till nätverksmasterna, utan det består även av en elektronisk krets där information såsom telefonnummer lagras. Om du lagrar din telefonbok på sim-kortet så kan du ta med dig den om du sätter in kortet i en ny telefon.

Ett sim-kort används inte bara i din mobiltelefon. Du kan också använda det i din surfplatta eller som mobilt bredband i en dongel eller i en router.

Vad är det för skillnad på olika sim-kort?

Det finns ingen direkt skillnad mellan olika sim-kort. De fungerar alla likadant och hjälper dig att koppla upp din telefon till nätverksmasterna. Alla operatörer har däremot sina egna sim-kort. Det innebär att du inte kan köpa ett sim-kort av Telia för att sedan använda det för ett av Telenors abonnemang. Du måste alltså köpa ett sim-kort hos den mobiloperatör du vill använda.

Det enda som skiljer sim-kort åt är dess storlek, men de innehåller alla samma information och inget fungerar bättre än det andra. De är de olika mobiloperatörernas nätverk och täckningsgrad som påverkar var i landet som sim-korten fungerar bäst.

Vad finns det för typer av sim-kort?

Det finns olika sim-kort att välja mellan och vilket du behöver beror på vilken mobil du har. Egentligen är alla typer av sim-kort likadana, men olika mobiltyper använder olika storlek på sim-kortet. De storlekar på sim-kort som finns att välja mellan är sim, mini-sim, micro-sim och nano-sim.

Tidigare fanns bara storleken sim, men ju bättre teknik vi fått desto mer har sim-korten krympt. När du beställer ett sim-kort behöver du oftast inte oroa dig för storleken. Istället kommer du att få ett vanligt sim-kort hemskickat, och sedan får du själv trycka ut den storlek som du behöver från det större sim-kortet. Du kan se på din telefons sim-fack vilken storlek du behöver använda. Om du fått fel storlek på sim-kortet kan du alltid beställa ett nytt.

De som är vanligast att använda idag är micro-sim och nano-sim, alltså de två minsta storlekarna. Det finns dessutom en nykomling på sim-marknaden som kallas för eSIM. Det är ett elektroniskt sim-kort som finns hos ett fåtal operatörer och det fungerar på de modernaste telefonerna. Elektroniska sim-kort kan ibland även användas till smartklockor av nyare modell. Detta är inget fysiskt sim-kort utan det enda som krävs är en telefon som stödjer elektroniska sim-kort.

Här skaffar du ett sim-kort

Att skaffa ett sim-kort är enkelt. Du kan köpa ett sim-kort hos alla svenska mobiloperatörer, antingen på deras hemsida, i deras egna butiker eller i vanliga matbutiker och kiosker som säljer dem. Om du köper sim-kortet online så får du det hemskickat direkt till brevlådan inom några dagar. Om du däremot köper ett sim-kort i en butik kan du ofta få hjälp att sätta in det i din telefon.

Om du ska resa utomlands kan du antingen välja att ta med dig ditt svenska sim-kort och använda utomlands. Då kopplar det upp sig mot utländska mobilmaster. Du kan också köpa ett utländskt sim-kort och använda i din mobil under resan om den inte är låst

När du köper ett nytt sim-kort kan du ofta välja mellan att behålla ditt nuvarande nummer eller få ett nytt. Om du vill behålla ditt nuvarande nummer måste du meddela detta till din nya mobiloperatör så att de kan flytta över dit telefonnummer till det nya sim-kortet.

Så här använder du ett sim-kort

Att använda ett sim-kort är enkelt. Du behöver inte göra något mer än att sätta in det i telefonen för att det ska fungera. För att kunna ringa, sms:a och surfa måste du dock antingen teckna ett abonnemang på sim-kortet eller tanka det med pengar.

Du kan teckna ett abonnemang eller tanka pengar på kortet genom att besöka mobiloperatörens hemsida eller någon av deras butiker. För att surfa utan Wi-Fi måste du ha mobildatan påslagen.

Sätt in sim-kortet i din telefon

För att använda ditt sim-kort måste du sätta in det i telefonen. Hur du gör det beror på vilken sorts telefon du har. I vissa modeller måste du avlägsna baksidan av mobilen samt batteriet för att kunna sätta in sim-kortet i sim-facket.

I andra modeller däremot finns det ett sim-fack på sidan av telefonen som du måste trycka ut. Du trycker ut facket med hjälp av ett långsmalt föremål, ofta medföljer det ett verktyg när du köper din telefon. Om din telefon har sitt sim-fack på sidan trycker du ut den lilla luckan, placerar sim-kortet i facket och skjuter in den igen.

Om du är osäker på hur du monterar sim-kortet i din telefon kan du kika i telefonens instruktionsbok eller ta med dig den till din mobiloperatörs fysiska butik.

Om du istället vill använda ditt sim-kort i en dongel eller en router är det samma som gäller här. Det finns ett speciellt fack där du placerar sim-kortet.

Tänk på detta när du köper ett sim-kort

Innan du skaffar ett sim-kort finns det några saker som är bra att tänka över. Det gäller bland annat vilken mobiloperatör du ska köpa sim-kortet av samt var i landet du kommer att använda ditt sim-kort. Mobiloperatörernas sim-kort har nämligen olika täckning beroende på var i landet du befinner dig.

Börja med att bestämma dig för vilken mobiloperatör du vill använda dig av. Det gör du bäst genom att jämföra de olika operatörernas erbjudanden. Kanske vill du teckna ett abonnemang eller så vill du ha ett kontantkort antingen med en prisplan eller som du tankar när du behöver ringa.

Genom att jämföra mobiloperatörernas priser kan du hitta det billigaste erbjudandet. Många mobiloperatörer ger dig sim-kortet gratis på köpet om du tecknar ett abonnemang eller köper ett kontantkort.

Det är också viktigt att jämföra de olika operatörernas täckning innan du köper ett sim-kort. De har alla en täckningskarta på sina hemsidor som du kan jämföra. Vissa operatörer har till exempel bättre täckning i södra delen av landet än i den norra.

Populära mobiloperatörer för gratis sim-kort

Det finns en mängd olika mobiloperatörer på den svenska marknaden som du kan köpa ett sim-kort av. Glöm dock inte att jämföra täckning och priser innan du köper ett, speciellt om du ska teckna ett abonnemang.

Hos många mobiloperatörer får du sim-kortet gratis på köpet när du tecknar ett abonnemang eller köper ett startpaket med ett kontantkort. Bland dessa finns bland annat de populära operatörerna Hallon, Comviq och Halebop.

Gratis sim-kort hos Hallon

Hallon är en av de populäraste mobiloperatörerna i landet. Här kan du finna riktigt låga priser på abonnemang, såväl för studenter och pensionärer som för dig som betalar fullt pris. Du kan dessutom ringa billigt utomlands med Hallon. Det är en operatör som är väl etablerad på mobilmarknaden och här slipper du såväl bindningstid som startavgifter. Dessutom får du ett gratis sim-kort på köpet hos dem. Hallon använder Tres nät, vilket gör att du når 99 % av Sveriges befolkning med detta sim-kort.

Gratis sim-kort hos Comviq

Comviq använder Telenor och Tele2:s nät, också det med mycket bra täckning till landets alla invånare. Här kan du surfa snabbt i såväl 3G som 4G oavsett var du bor. Comviq ger dig ett gratis sim-kort när du byter till dem och du får dessutom förmånliga priser på såväl abonnemang som kontantkort med samtal- och surfpotter.

Gratis sim-kort hos Halebop

Hos Halebop kan du teckna ett abonnemang eller köpa ett kontantkort och då få ett gratis sim-kort på köpet. Halebop använder Telias nät vilket ger dig riktigt bra täckning över hela landet. Med snabb 4G-surf och ingen bindningstid är Halebop ett bra val för dig som vill ha ett nytt sim-kort till din telefon.

Visa kommentarerDölj kommentarer

Lämna en kommentar