Vad är och hur fungerar mobildata?

När du ska skaffa dig ett mobilabonnemang eller ett kontantkort är det vanligt att du stöter på ordet mobildata. När mobiloperatörerna informerar om hur mycket du kan surfa på internet mäter de nämligen detta i mobildata.

Ju mer mobildata du har, desto mer kan du surfa på nätet. Mobildata är helt enkelt den surfmängd du får när du köper ett abonnemang eller ett kontantkort. Utan mobildata kan du inte läsa din mejl, använda appar eller kolla dina sociala medier – om du inte använder någons Wi-fi såklart.

Hur mycket mobildata man egentligen behöver när man surfar varierar från person till person. Vissa surfar nämligen fem timmar per dag och streamar filmer medan andra bara använder sitt internet för att läsa mejlen en gång per dag.

Så här mycket mobildata behöver du

Mobildata är som sagt det internet du använder. Mobildata mäts i gigabyte, något som förkortas GB. Om du klickar dig in hos olika mobiloperatörer brukar dock mobildata istället kallas för surf. Du kan därför se olika erbjudanden om ”2GB surf” eller ”obegränsat med surf”.

Om du tecknar ett mobilabonnemang får du en förutbestämd surfpott. Du betalar alltså för den surf du ska använda under månaden. Du kan själv välja abonnemang utefter hur mycket surf som ingår. Om du däremot köper ett kontantkort ingår det ingen mobildata, den måste du istället köpa till. Ofta kan du köpa en surfpott på några gigabyte, eller bara tanka ditt kontantkort med pengar och betala för de megabyte (mindre del av gigabyte) du använder.

Var tar all mobildata vägen?

Din mobildata går åt mest hela tiden. Vissa appar är alltid aktiva när din telefon är påslagen och använder därför mobildata. Ett exempel på det här är din mejl som ständigt uppdaterar för att se om du mottagit något mejl.

Mobildata används annars när du aktivt surfar på nätet. Kanske använder du sociala medier som Instagram eller surfar på internet i din webbläsare. Om du inte har tillgång till Wi-fi behöver du mobildata för att kunna komma ut på internet.

Du kan själv välja att stänga av din mobildata om du känner att din mobil använder för mycket. Det kan du i så fall göra i mobilens inställningar. Om du däremot märker att din mobildata helt plötsligt inte fungerar måste du kolla så att du inte råkat stänga av den på din telefon.

Så här kan du spara oanvänd mobildata

Hur mycket surf du behöver använda varje månad är svårt att säga. Om du streamar film och musik samt surfar konstant är det ofta bra att ha så många gigabyte som möjligt. Om du bara kollar mejlen och Instagram kanske det räcker med färre gigabyte.

Många mobiloperatörer låter dig spara den mobildata du inte hunnit använda under månadens gång. På så sätt behöver du inte betala för något som du inte hinner använda. Om det är möjligt för din mobildata att användas sker detta automatiskt i slutet av månaden. På så sätt kan du spara den till nästkommande månader.

Visa kommentarerDölj kommentarer

Lämna en kommentar